Koje pretrage bih trebala raditi s obzirom na simptome i izostanak mjesečnice? Trebam li u potpunosti isključiti mogućnost trudnoće

Poštovani,

Posljednju mjesečnicu sam imala 2.11. Na dan ovulacije sam imala nezaštićeni spolni odnos, a 7 dana kasnije se pojavio smeđe-rozi iscjedak i trajao je 1-2 dana.
Koža mi je odjednom postala masnija i problematična i krenule su izbijati akne. Dva tjedna od nezaštićenog odnosa su me počele mučiti nesanice, temperatura od cca 37 stupnjeva, česte žgaravice po noći, mučnine (2-3 jutra zaredom).

Nakon šestog dana kašnjenja menstruacije sam napravila dva kućna testa (oba negativna). Išla sam i na HCG iz krvi, isto negativno.

Malo sam zbunjena pa bih vas zamolila da mi kažete:

1. Trebam li u potpunosti isključiti mogućnost trudnoće?
2. Koje pretrage bih trebala raditi s obzirom na simptome i izostanak mjesečnice?

Unaprijed hvala na odgovoru i

Srdačan pozdrav

13.12.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

tegobe koje navodite mogu biti hormonalne prirode obzirom da su se javile dva tjedna od nezaštićenog odnosa, odnosno u vrijeme kada ste trebali dobiti menstruaciju. Može biti u pitanju i gastrointestinalne infekcije. Ako menstruacija zakasni 7 dana, treba se napraviti test na trudnoću. Ispravno ste postupili. Testovi su vrlo osjetljivi i reagiraju već  d 5 I.J HCGa i od 20 I.J HCGa. Navodite da ste imali odnos u vrijeme ovulacije, no pitanje je kada je u ovom ciklusu bila ovulacija. Napravite  još jedan test na trudnoću, ukoliko bude negativan, prva instanca je Vaš ginekolog koji treba napraviti ginekološki pregled i ultrazvuk. Nakon tih pretraga, ovisno o nalazu, ordinirati će  terapiju ili daljnje medicinske postupke.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika