Koji raspon termina bi bio najbolji za obaviti preglede trudnoće?

Poštovana doktorice,

trudnica sam koja će u svom 12. tjednu trudnoće biti na moru odnosno van svog prebivališta. Namjeravam se naručiti na pregled u najbližem gradu.

Možete li mi molim vas savjetovati koji raspon termina bi bio najbolji za obaviti ovaj bitan pregled? Radila bi samo ultrazvuk bez dodatnih pretraga, njih samo ukoliko se pokaže potreba za istime.

Naime, kako se ipak radi o Dalmaciji dosta su bukirani unaprijed pa me zanima dali bi 12+0 dana bilo npr prerano za mjerenje bebice i dali bi npr 12+6 bilo pak previše?

Također, ako se dogodi da su potrebni dodatni nalazi/pretrage, mogu li se iste napraviti u 13. tjednu ili isto moraju u 12.? Pitam da vidim kada mi je onda primarnije tražiti termin, početkom 12. tjedna ili mi taj dio nije toliko bitan.

Puno vam hvala na odgovoru!
Lijepi pozdrav

18.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

pregled sa 13 tjedana odnosno 12+6 je u redu. Ultrazvuk sa 13 tjedana je jako važan i tada se radi mini anomaly scan. Vaš ginekolog je trebao  propisati pretrage koje morate obaviti kao trudnica. Ukoliko  liječnik (u Dalmaciji) na pregledu ustanovi potrebu za dodatnim pretragama, obaviti ćete ih tada. Ponesite medicinsku dokumentaciju sa sobom.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika