Molim vas vaše mišljenje!

39 godina, nisam rađala, pcos i inzulinsku rezistenciju, na terapiji euthyiroxom od 2017, a od prošlog mjeseca na glucophage, prva menstruacija s 13,s 34 vanmaternična, nakon toga 3 neuspjela mpo postupka sa stimulacijom, prošle godine spontano zanijela te u 20 tjednu išla na inducirani pobačaj zbog sy down, ciklusi neredoviti oduvijek, obiteljska anamneza je da teta i ujak s mamine strane imaju ca dojke (ukupno je 10 braće i sestara) uzv dojki radim redovito, zadnji je bio u 12 mjesecu, te sada zbog manjeg zadebljanja koje sam primijetila unutar dojke i blage bolnosti na tom mjestu sam napravila ponovo uzv koji glasi kao i nalaz iz 12 mjeseca “desno u dlk masno tkivo benignih karakteristika, nekoliko cista do 4 mm, lijevo u glk nekoliko cista do 2 mm, ne nalazi se suspektnih žarišnih lezija, koža, potkožje i coperovi ligamenti uredni, aksile slobodne” , ono što je sad drugačije od 12 mjeseca je “sada lijevo u glk na mjestu palpabilne tumefakcije nalazi se izraženija atenuacija uzv snopa bez formirane žarišne tvorbe”, radiolog kaže da je najvjerojatnije pojačano žljezdano tkivo ali predlaže mr dojki,napominjem da sam 1,2 i 3 mjesec pila yasmin radi regulacije ciklusa i da se “smire” malo jajnici prije sljedećeg postupka mpo koji smo ipak odgodili, smatrate li da bi to moglo biti nešto zloćudno,

22.4.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

 

Studije su pokazale neznatno povećani rizik za rak dojke među  korisnicima OHK, te  otkrila da su žene  bez posljedica 5 godina nakon prekida. Rizik od raka se povećava što žena dulje koristi OHK .  Opasnost je mala, ali postoji. Stanice raka kojie su hormonski ovisne  imaju estrogenske i progesteronske receptone, tako ako one postoje u organizmu uzimanje oralne hormonske kontracepije može ubrzati nihov rast.Vaših tri mjeseca je prekratak period. Važno je da napravirte magnet dojki, tada će radiolog evaluirati nalaze magnetske rezomnancije i ultrazvuka .Možda Vas pošalju na mamografiju  u sklopu točnije dijegnoze. Nadam se da Vam se smiješi slijedeća trudnoća.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika