Trudna sam i imam bolove, što da radim?

Pozdrav, zanima me da li je normalno imati bolove u 28.sedmici, uglavnom su to bolovi u ledjima koji prelaze u noge. Bila sam na pregledu kod ginekologa i sve je uredu, i ultrazvuk i ekg i vaginalni pregled, samo je beba malo aktivnija i tvrde da je mozda zbog toga bolovi. Ti bolovi nisu konstantni vec povremeni, slicno menstrualnim bolovima, i tesko naci idealan polozaj.

7.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Stezanja maternice postaju zamjetnija tijekom drugog i trećeg trimestra trudnoće. Tu su takozvane Braxton Hichove kontrakcje. Karakteristično je za njih da se maternica „stvrdne“, no to nisu pravi već lažni trudovi. U mišićima maternice javljaju se različiti centri iz kojih se odašilje impuls za kontrakciju, stoga kažemo da se maternica „vježba“ za prestojeće prave trudove. Oni mogu biti uzrokovani  češćim okretanjem djeteta u maternici, povečanom tjelesnom aktivnošću trudnice, dugotrajnim sjednjem i u stresnim situacijama. Takve kontrakcije traju kratko i ne javljaju se u pravilnm  intervalima. Za njih je karatkteristično da ne dovode do otvaranja cerviksa (vrata maternice), tj. ne dovode do prijetećeg prijevremenog poroda. Stoga preporučam više odmaranja, uzimanje preparata sa Magnezijem, te uredna hidracija (pijenje tekućine).

Bolove u leđima koji se šire u noge (ukoliko nemate bolesti kralježnice) mogu biti posljedica djelovanja hormona trudnoće koji djeluju na nepomične zglobove kostiju zdjelice. Te plohe koje se dodiruju su između bočne kosti (os coxae) i križne kosti (os sacrum) koje su spojene sa međusobno ojačanim ligamentima. Sprijeda su pubične kosti spojene sa simfizom koja je građena od fibrinskih niti i hrskavice. Djelovanjem hormona trudnoće opisane strukture se „omekšavaju“. To je priroda tako programirala i pripremila da u trenutku prolaska glavice kroz porođajni kanal „omekšane niti“ između kostiju zdjelice se mogu dodatno rastegnuti (a da se ne naruši integritet zgloba) i omogučiti proširenje porodnog kanala za 1 cm. Jedan centimetar u porodništvu, odnosno u porodu je jako značajan.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika