Opsesivno kompulzivni poremećaj i generalizirani anksiozni poremećaj i trudnoća – molim savjet

Poštovani,
nedavno sam saznala da sam u 5. tjednu trudnoće. Imam opsesivno kompulzivni poremećaj i generalizirani anksiozni poremećaj. Antidepresive ne uzimam već nekoliko godina, međutim redovito sam do nedavno uzimala Normabele. Ujutro dozu od 5 mg i 2,5 mg (uzmem još jednu tabletu pa prepolovim) i zatim isto tako navečer još jedan od 5 mg i još 2,5 mg. Zbog trudnoće sam smanjila na jedan dnevno od 5 mg, međutim sad trpim jake napade panike, gušenja, bolove u prsima, nesanicu, tahikardiju, glavobolje, gubitak apetita, neizdrživa tjeskoba me prati cijeli dan. Osjećam da padam u depresiju jer zaista jedva funkcioniram od neizdržive količine tjeskobe i stresa.
Moje pitanje je da li mogu uzimati terapiju Normabela kako sam prije uzimala i da li će to naštetiti bebi? Što uopće mogu učiniti? Jako sam uplašena.
Hvala.

6.7.2023

Odgovara

---

Poštovana,

navedene tablete tablete sadrže kao djelatnu tvar diazepam koji pripada skupini lijekova pod nazivom benzodiazepini. Proizvođač ne preporučuje primjenu diazepama u trudnoći, osobito tijekom prvog i posljednjeg tromjesečja, osim u strogoj indikaciji. Ako se zbog određene indikacije lijek mora primijeniti tijekom zadnje faze trudnoće ili tijekom poroda, zbog farmakološkog djelovanja diazepama mogu se očekivati određeni učinci na novorođenče kao što je hipotermija, hipotonija odnosno neonatalna mlohavost, nepravilnosti srčanog ritma, smetnje sisanja i umjerena depresija disanja. Treba naglasiti da kod novorođenčadi još nije u potpunosti razvijen enzimski sustav koji sudjeluje u metabolizmu i eliminaciji lijeka (osobito kod nedonoščadi). Djeca majki koje su kontinuirano uzimale benzodiazepine tijekom posljednjeg razdoblja trudnoće mogu razviti fizičku ovisnost, a postoji i rizik od razvoja simptoma ustezanja u postnatalnom razdoblju. Zbog proturječnih studija ne može se sa sigurnošću procijeniti rizik od kongenitalnih malformacija kod primjene benzodijazepina u trudnoći, posebno se to odnosi na rizik od rascjepa nepca ili usana. No sa druge strane pregledni rad koji je uključio podatke iz 9 najboljih opservacijskih studija s više od milijun ispitanica nije potvrdio sumnju da su benzozijazepini povezani sa povišenim rizikom od kongenitalnih malformacija. Ako je terapija potrebna, preporučuje se njezino što kraće trajanje u što nižoj dozi. Dobro je da ste smanjili dozu, no zbog tegoba koje navodite potrebna je konzultacija sa psihijatrom i titriranje terapije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika