Pila sam kontracepcijske pilule i imala sam potpuni izostanak menstruacije 3 mjeseca. Zašto se to dogodilo?

Poštovani
Pila sam yaz pilule i desio se potpuni izostanak menstruacije 3 mjeseca. Moj ginekolog mo je rekao da prestanem piti yaz dao dupahastone i promijenio pilule belara. Menstruacija je dosla peti dan i ja sam odmah pocela piti belaru. Dali je to u redu i jesam li zaštićena pd trudnoce bez obzira sto je menstruacija izazvana tabletama. Isto tako me zanima dan prije menstruacije se pojavio smeđi iscjedak skroz oskudan svega par kapljica ali ja sam s tabletama pocela bas kada sam dobila pravu menstruaciju tj pravo krvarenje dan kasnije. Dali je to u redu i dali sam trebala mozda odmah poceti s belarom. Hvala puno

3.1.2023

Odgovara

---

Poštovana,

prvu tabletu treba uzeti prvoga dana menstruacije. Ako se tableta uzme prvoga dana menstruacije, kontracepcija počinje prvoga dana primjene i nastavlja se i tijekom sedmodnevne stanke za vrijeme koje se lijek ne uzima. Prva se tableta može uzeti i od 2. do 5. dana menstruacije, bez obzira na to je li krvarenje prestalo, ili još traje. U tome se slučaju tijekom prvih sedam dana primjene moraju primjenjivati dodatne mjere mehaničke kontracepcije.

Nakon uzimanja pripravka koji sadržava samo progesteron, prvu tabletu treba uzeti dan nakon prestanka uzimanja pripravka koji sadržava samo progestogen. Dodatne se mjere mehaničke kontracepcije moraju provoditi tijekom prvih sedam dana.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika