Testovi na trudnoću

Što je hCG ?

Pripada grupi gonadotropina, sama riječ govori da gonadotropini sudjeluju u radu i regulaciji gonada odnosno nadziru funkciju muških i ženskih spolnih žlijezda. Kod žena koje nisu trudne gonadotropine stvara prednji režanj hipofize (adenohipofiza), to su FSH (folikulostimulitajući) i LH (lutenizirajući) hormon. Ti gonadotropini su odgovorni za lučenje hormona estrogena i progesterona koji reguliraju manstrualni cikus i stvaranje folikula. Kod muškaraca gonadotropini FSH i LH reguliraju stvaranje hormona testosterona u testisu i tako omogučavaju stvaranje spermija.

U trudne žene luči se još jedan gonadotropin ili humani korionski gonadotopin (hCG) ili nazvan „hormon trudnoće“. Po svojoj kemijskoj građi ovaj hormon se sastoji od alfa i beta podjedinica. Beta podjedinica ima gotovo konstantnu koncetraciju u plazmi tijekom cijele trudnoće i ona je daleko niža od hCG-a.

Kako se stvara hCG u trudnoći ?

Oplođena jajna stanica (zigota), podjeli se na dvije stanice pa svaka sljedeća na dvije te počinje dioba stanica. Broj stanica se povećava. Od 2 stanice nastanu 4 stanice, potom 16 stanica koja se naziva morula, i tako proces umnožavanja stanica napreduje. Takav oblik morule (slična je plodu duda) sastoji se od unutrašnjih i vanjskih skupina stanica. Od unutranjih stanica daljnjom diobom nastaje embrij, a od vanjskih dijelova stanica nastati će trofoblast odnosno posteljica. Taj proces se dešava u jajovodu. Tek 4 dana nakon ovulacije u maternicu dospije uznapredovali stadij morule. 6. dan nakon ovulacije imamo blastocistu koja pliva u šupljini maternice. Sada slijedi proces implantacije, odnosno pristupanje sluznici maternice. U to vrijeme endometrij (sluznica maternice) i blastocista ostvarauju kontakt putem raznih molekula. Blastocista konačno dođe u direktni kontakt sa sluznicom maternice i upravo tada počinje invazija trofoblasta (vanjskog dijela stanica blastociste). Stanice trofoblasta prodiru u maternicu do njenih krvnih žila radi hranidbene opskrbe. To je vrijeme kada se lučiti hCg u krv majke i kada se može detektirati njegovo prisustvo. Sada počinje proces placentacije, odnosno stvaranja posteljice ili kontakta između krvnog sustava embrija i krvnog sustava majke.

Koja je zadaća hCG-a u trudnoći?

O kretanju koncentracije hCG-a u plazmi tijekom trudnoće, razmotriti ćemo nešto kasnije. Najpoznatija uloga hCG-a jest podržavanje žutog tijela koji se nalazi na jajniku u proizvodnji progesterona. Progesteron je važan hormon za održavanje trudnoće. Djelovanje hCG-a je važno u početku trudnoće i to u kritično vrijeme za razvoj muškog spola. hCG ulazi u krvotok fetusa i stimulira sintezu testosterona, bitnog za razvoj muškog spola.

Povišene vrijednosti hCG-a u trudnoći

Visoka vrijednost hCG-a obzirom na trajanje trudnoće upućuje na višeplodnu trudnoću, odnosno vrlo visoke vrijednosti na neka patološka stanja (molarna trudnoća , gestacijska trofoblatična bolest).

Povišene vrijednosti hCG-a izvan trudnoće

Mnoge zločudne bolesti su također obilježene povećanim koncentracijama hCG-a: kod adenoma hipofize, karcinoma testisa, kronični hepatitis C, mola hidatidoza, semiom testisa, karcinom debelog crijeva, karcinoma gušterače, karcinom jetre, jajnika, pluća i želudca.

U slijedećem tekstu obrađivati ću laboratorijsku dijagnozu rane trudnoće.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika