Postoji li mogućnost da sam trudna?

Imam 29 godina i redovite odnose bez zaštite.
Zadnja mjesečnica je bila 30.09. Nakon toga blago krvarenje oko 2 dana s početkom 12.10. (ponekad prisutno sredinom ciklusa, rečeno mi je da je to ovulacijsko krvarenje najvjerojatnije). Danas je 40. dan ciklusa i još nisam dobila mjesečnicu, inače su ciklusi duljine od cca. 25-33 dana, u zadnjih nekoliko godina nisam imala dulji od 35 dana.
31.10. sam osjetila grčeve u abdomenu i mislila sam kako ću uskoro dobiti, međutim do danas ništa. Također, od simptoma imam uvećane i osjetljivije grudi, međutim znam da je to i znak PMS-a. Napravila sam test jutarnjim urinom na 33. dan ciklusa koji je bio negativan pa sam zbunjena s obzirom da pretpostavljam zbog ranije spomenutog blagog krvarenja u sredini ciklusa (osim toga i rastezljive sluzi i mekanog cerviksa) je došlo do ovulacije na vrijeme pa mi nije jasno iz kojeg razloga bi onda ciklus bio ovako produljen. Da li je moguće da je test na trudnoću napravljen prerano ili da lutealna faza iz nekog razloga ovako dugo traje?
Jasno mi je da bi trebala posjetiti ginekologa, međutim trenutno sam u izolaciji.
Molim Vaše mišljenje!

12.11.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Ako inače imate redovite menstruacijske cikluse, pa možete predvidjeti nastup sljedeće menstruacije, po eventualnom izostanku iste od oko 2-3 tjedna napravite kućni test na trudnoću. Ako bi test na trudnoću bio negativan, a menstruacija i dalje ne bi nastupila, pregled kod ginekologa bio bi sljedeći korak. Ako se trudnoća definitivno isključi, izostanak menstruacije, odnosno poremećaj MC-a može se desiti iz raznih razloga, pa je tako i postupanje različito. Kako se o utjecaju Covid-19 infekcije na organizam mnogo toga još ne zna, ni ovaj se međuodnos ne smije zanemariti. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. .

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika