Postoji li mogućnost trudnoće ako sam popila “pilulu za dan poslije”?

Pozdrav,

imam pitanje ako mi možete pomoći.

Moji ciklusi su redoviti 28-30 dana. Dečko i ja već dugo koristimo metodu prekinutog snošaja, no ovaj put smo se previše opustili i ejakulirao je u mene, na dan kada mi je po kalendaru trebala biti ovulacija, 14. dan od zadnje menstruacije.
Popila sam tabletu za dan poslije, ali tek nakon više od 30 sati jer ljekarna nije prije radila.
Dakle, odnos je bio u nedjelju ujutro (6.11.), a ja od srijede (9.11.) osjećam grčeve kao da trebam dobiti menstruaciju ili ići na wc, ali ne događa se ništa od toga.
Znam da postoji mogućnost da se oplodnja ipak dogodila jer je odnos bio na dan ovulacije, pa me zanima je li moguće da je ovo simptom trudnoće?
Hvala vam puno na odgovoru.

6.12.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

tableta za dan poslije potrebno je uzeti  što prije moguće nakon snošaja, a unutar najviše 5 dana (120 sati). To je zbog toga jer sperma u tijelu može preživjeti do 5 dana nakon snošaja. Karakteristično je da taj  lijek da odgađa ovulaciju. Hitna kontracepcija nije uvijek djelotvorna. Od 100 žena koje uzmu ovaj lijek otprilike 2 će zatrudnjeti. Ovaj je lijek kontraceptiv koji sprječava da dođe do trudnoće. Ako ste već trudni, neće prekinuti postojeću trudnoću. Ti simptomi koji navodite mogu biti i simptomi trudnoće, ali i PMS-a. Najbolje je napraviti test na trudnoću i odagnati dileme.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika