Trebam li brinuti zbog krvarenja tijekom uzimanja oralne kontracepcije?

Poštovani,
pijem Yaz četvrti mjesec. Prva dva mjeseca sve je bilo u redu, treći mjesec je 13. dan ciklusa došlo do smeđeg iscjetka koji se povremeno javljao sve do menstruacije. Menstruacija je nastupila u predviđeno vrijeme, ali bila je oskudna i kratko je trajala – 3 dana. Inače imam obilnije menstruacije koje traju minimalno 6 dana. Ovaj ciklus ista stvar: 13. dan dolazi do smeđeg iscjetka, 2 dana nakon toga opet iscjedak, više kao tekuća krv, tamnocrvene boje. Nakon mokrenja, kad se obrišem, ima još smećkastih tragova i onda samo prestane. Na UZV sam bila prije 2 mjeseca i sve je u redu. Trudna nisam. Papa nalaz je u izradi. Moje pitanje je, trebam li se brinuti oko navedenih simptoma ili je to zbog Yaz tableta?
Hvala

10.8.2022

Odgovara

---

Poštovana,

krarenje (tzv. prijelomno krvarenje) trebalo bi nastupiti tijekom četiri dana kad uzimate bijele placebo tablete (dani placeba). Ono obično započinje drugog ili trećeg dana nakon što ste uzeli posljednju svijetloružičastu tabletu s djelatnim tvarima lijeka Yaz. Nakon što ste uzeli zadnju bijelu tabletu, morate započeti sa sljedećim blisterom lijeka Yaz, bez obzira na to je li krvarenje prestalo ili nije. To znači da trebate započeti s uzimanjem tableta iz sljedećeg blistera na isti dan u tjednu te da prijelomno krvarenje
mora nastupiti isti dan. N
avedeni simptomi na koje se žalite odovaraju probojnom krvarenju, koje se javlja unutar uzimanja tableta s djelatnom tvari i traje vrlo kratko. Takvo krvarenje je oskudno i karakteristično je za uzimanje oralne hormonske kontracepcije nakon nekoliko mjeseci. Takvo krvarenje može i potrajati iz ciklus u ciklus. Ako ne  prestane, javite se ginekologu radi procjene situacije i eventualno odluke o propisivanju tableta oralne hormonske kontracepcije druge dozaže.

Svako dobro i lijep pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika