Trebam li mirovati ako imam cerviks uloživ za vršak prsta?

Poštovani,
U 30 tj trudnoće sam i na zadnjem nalazu ustanovljeno je da mi je cerviks uloživ za vršak prsta. Imam doma dijete od 16 mj, ovo je druga trudnoća.
Liječnica nije apsolutno ništa komentirala, ni spominjala da treba mirovati, usporiti itd.
Da li je tu možda potrebno mirovanje ili mogu normalno obavljati svakodnevne obaveze koje uključuju naravno i nošenje starijeg djeteta. Da li bi pretjerana aktivnost i podizanje djeteta mogli ovaj trenutni nalaz pogoršati ili to uopće nema veze sa tim?

10.10.2022

Odgovara

---

Poštovana,

pretpostavljam da ste prvo dijete rodili vaginalno? Za drugorotku cerviks uloživ za vršak prsta u 30 tj. trudnoće ne predstavlja ugrozu. Potrebno je napraviti cervikometriju. To je ultrazvuk cervikalnog kanala gdje se procjenjuje oblik i otvorenost unutarnjeg ušća cervikalnog kanala. To je prediktor prijevremenog poroda. Dakle bitno je, da je unutarnje ušće zatvoreno. Također treba pratiti dinamiku otvaranja tj. uloživosti cerviksa. Ako je u pitanju brza progresija treba djelovati. No, ponekad vešerotke mogu biti prst otvorene potpuno i kada dođu do termina mora se inducirati porod. Morate se malo pripaziti i sjedeći dizati dijete. U pitanju je hidrostatski tlak unutar vodenjaka i sama sila teža koji mogu naštetiti unutarnjem ušću, ali i ne moraju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika