Trebam li se bojati iduće trudnoće nakon rupture?

Poštovani,
rodila sam prije 5 mjeseci.
Porod je napredovao super, prodisavala sam trudove doma, kad su bili na 5 min razmaka otišla sam u bolnicu.
Odmah su me smjestili u boks za rađanje i ostavili samu. Pojavio mi se nagon za tiskanjem kojem sam se prepustila, bilo je očito da tiskam i mislila sam da smijem jer mi nitko nije dolazio reći suprotno.

To je trajalo neko vrijeme… odjednom se dijete spustilo i osjetila sam glavu, tad su svi dotrčali i vikali ne tiskat,  ne tiskat.

U slijedećem trudu mi je babica rekla da tiskam iz sve snage… osjetila sam da ću puknuti, ali poslušala sam ju i doista pukla.

Dijagnoza obostrana ruptura vagine i brojne lacerscije…

Znam da vam je nezgodno jer niste vi bili tamo, ali doslovno mi nitko nije rekao da će oporavak toliko trajati, niti da je to toliko ozbiljno. Prošlo je 5 mjeseci, a mene još boli.

Možete li mi reći što se dogodilo, gdje je pošlo po zlu… ljuta sam na sebe jer sam ih slušala kad su rekli da tiskam jer sam baš tad imala potrebu stati i ne tiskati, dati tkivu vremena da se raširi. Ima li to veze? Ubijam se u pojam mjesecima kriveći sebe i njih, da nije moralo tako biti. Bojim se ponovnog pucanja na savovima na slijedećem porodu, ako se usudim.

2.8.2022

Odgovara

---

Poštovana,

porod je jedan od njznačajnijih, najljepših i najbolnijih  događaja u životu žene. On nas obilježava i nepovratno mijenja. Mijenja nas duhovno jer postajemo majke, grlimo naše najvoljenije biće i postajemo odgovorne za njega. No mijenja nas i fizički. Nakon vaginalnog poroda ništa više nije isto kao prije njega. Bili ste prava “štreberica”, ne može svatko pravilno prodisati  trudove i doći u rađaonu kad je ferkvecija 2 truda u 10 minuta. To je dokaz da vladate sa sobom i situacijom te da ste zreli za majčinstvo. Kad ste došli u rađaonu uzeli su Vam anamnezu, napravili pregled i ultrazvuk, smjestili u rađaonu te postavili elektrode za CTG. Porod ima svoj tijek te se sve zapisuje na jednu tablicu koja se zove partogram. Na partogram se upisuje vrijeme pregleda, koliko je žena otvorena te gdje se nalazi vodeća ćest (glavica) u odnosu na određene točke. Pregled se obavlja svaka 2 sata. Porod mora trajati u zadanim okvirima i zadanom vremenskom periodu. Ponekad pojedine faze poroda mogu ubrzati i usporiti. Svi mi imamo različitu kvalitetu tkiva, neka tkiva su elastična, a neka rigidnija, tako da ne trebate nikoga kriviti. Preporučila bih pregled ginekologa u bolnici gdje ste rađali, da procijeni situaciju i vidi da li što može sanirati. Nemojte sa strahom ići u drugu trudnoću, vagina neće na mjestima šavova popustiti. Drugi puta dođite u rađaonu ranije da Vas pripreme za porod, a vi možete započeti masažu međice sa uljem od 34 tjedna trudnoće.

Lijep pozdrav i svako dobro

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika