Trudna sam, sve me boli, osjećam stalno umor.. Koje je uzrok tome?

Dobar dan,
Trudna sam 22 tjedna. Imam 29 godina i prva mi je trudnoca nakon 8 godina pokusavanja. Od pocetka imam jake bolove pri kretanju ili bilo kakvoj aktivnosti. Cak mi je okretanje u krevetu i ustajanje iz sjedeceg polozaja jako mucno. Moj doktor od pocetka govori da je sve u redu s tim da mi je rekao na pocetku da moram strogo mirovati bez daljeg obrazlozenja. Mozete li mi reci iz kojeg razloga bih ja imala tako jake bolove od kratkih setnji ili npr. stajanja da operem sudje, umara me to previse i osjecam se kao invalid i nesposobno. Pored toga nemam drugih problema u trudnoci. Mucnine nemam, nalazi su bili uredni, genetski prenatalni test je bio uredan.
Hvala unaprijed.

4.10.2022

Odgovara

---

Poštovana,

iznimno mi je drago što ste uspjeli ostvariti trudnoću nakon toliko dugo vremena. To je iznimno postignuće i prekrasan doživljaj u životu žene. Majčinstvo je predivan osjećaj ljubavi koja se samo daje, a ništa ne traži za uzvrat. Trudnoća, majčinstvo, kao i život nisu ravna crta. Sada ste u poziciji upoznati sve ” ljepote” trudnoće. Progesteron je hormon koji se pojačano proizvodi tijekom trudnoće, njega stvara žuto tijelo smješteno u jajnicima, nadbubrežnoj žlijezdi i posteljici. Progesteron se brine za fetus i priprema majčino tijelo za porod. Progesteron u tim uzvišenim zadacima između ostalog može uzrokovati akne, natečenost desni,, bol u zglobovima, napuhanost, začepljen nos, žgaravicu, zatvor, pojačane vjetrove (plinove) i probavne smetnje. Zatim promjene raspoloženja, glavobolje i bolne dojke. Hormon progesteron također u prvom tromjesečju izaziva umor. No umor se može produžiti i na drugo tromjesečje, a neke žene su tijekom cijele trudnoće u “umornom stanju”.

Ako je Vaš ginekolog zaključio da je sa trudnoćom, a i sa Vama sve u redu, vjerojatno je u pitanju djelovanje hormona progesterona.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika