U devetnaestom sam tjednu trudnoće te Vas molim za objašnjenje hematoma.

Poštovani,
U 19.tom sam tjednu trudnoće te Vas molim za sljedeće objašnjenje.
Naime, od početka imam hematom (bez krvarenja) te kao terapiju imam vaginalete Utrogestan. S odmicanjem trudnoće hematom se smanjivao, te je i terapija Utrogestanom adekvatno smanjenja pa sada uzimam dnevno 200mg.
Od početka trudnoće sam osjećala svaki drugi dan povremeno kratkotrajno stezanje iznutra, kao da se maternica širi, no zadnjih par dana ne osjećam ništa pa me zanima da li je to što više ne osjećm nikakvo stezanje normalna pojava ili je zabrinjavajuće?
Hvala!
Lp

24.10.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ukoliko je trudnoća uredna te ako su pregledi ginekologa i ultrazvučni pregledi uredni, nemojte se brinuti. Maternica se sastoji od glatkih mišičnih niti koji imaju svoju kontraktilnost. Zabilježene su kontrakcije maternice od najranije trudnoće. Postoje i Braxton-Hicksove kontrakcije. To su kontrakcije koje nisu trudovi i ne izazivaju otvaranje vrata maternice. To nisu stvarni trudovi. U maternici postoje centri koji odašilju impulse za kontrakciju mišića maternice. Kod Braxton-Hickovih kontrakcija takvi centri mogu biti iz različitih dijelova maternice no nisu koordinirani pa ne izazivaju pravi trud. Trudnice osjećaju da je trbuh povremeno tvrd, no može proći i duže vrijeme da se takva stezanja ne osjete. Samo redovito  idite na preglede kod nadležnog ginekologa.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika