U trudnoći je doktor pronašao bebi dvije ciste na mozgu. Iako tvrdi da je to bezopasno, drugi doktor je rekao da se ne može tvrditi da je beba zdrava. Molim Vas savjet.

Pozdrav..trudna sam 21.tjedan, ginekolog je na proslom pregledu našao dvije ciste bebi na mozgu, ali je rekao da se ne brinemo jer to uglavnom prođe i poslao nas na 3D pregled za svaki slucaj..beba se razvija uredno..na 3 D pregledu je doktorica rekla da je sve u redu s bebom da nema nikakvih anomalija na licu i tijelu i mozak se razvija uredno, jedna cista se cak i smanjila ,razlika je bila 4 dana od jednog i drugog pregleda.. kada sam svom doktoru odnijela taj nalaz on nam je rekao da nam nitko ne moze tvrditi da je beba zdrava..jel imam razloga za brigu ili da mijenjam ginekologa..hvala na odgovoru..

19.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

to su ciste korioidnog pleksusa u mozgu. Krioidni plesus pretstavlja splet kapilara (zove se i spužvasto tkivo) gdje se filtracijom kroz njih stvara cerebrospinalna tekućina. To je tekućina u kojoj se nalazi mozak i leđna moždina. Korioidni pleksusi nalaze se u lateralnim komorama mozga koje su   kanalićima  povezane sa ostalim moždanim komorama kroz koje struji cerebrspinalna tekućina (likvor). Ciste nastaju kada se tekućina “zarobi” između stanica i to se vidi na ultrazvuku. To su vrlo male ciste od par milimetara. Pojava tih cista ne pretstavlja bolest i ne utiče na razvoj djetetovog mozga prije rođenja. Do 28 tjedna trudnoće  same od sebe nestanu. Javljaju se u 1 do 2% trudnoća i dijagosticiraju se ultrazvukom, stvaraju se već od 16 tjedna trudnoće. Vrlo rijetko, zbog položaja mogu blokirati odljev likvora pa može nastati hidrocefalus. Statistički gledano ukoliko postoji još neka malformacija ploda  može se razgovarati o povećanom riziku za kromosomske bolesti, te je potrebno poduzeti adekvatnu dijagnostiku (Nifty test ili amniocenteza). Potrebni su redoviti reultrazvučni  pregledi. Što se tiče kolega obadvoje su u pravu.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika