Uzimam kontracepcijske pilule i nakon nezaštićenog spolnog odnosa sam uzela tabletu za dan poslije. Jesu li ove nuspojave normalne?

Poštovani,
naime pijem redovnu kontracepciju daylla već 3 godine ako se ne varam.
Dogodilo mi se prošli mjesec to da sam pila aktivni ugljen dva tri dana i kasnije sam se sjetila da u uputama piše da se koristi dodatna zaštita jer može nastupiti ovulacija zbog ne djelovanja kontracepcije a imala sam nezaštićene odnose sa zaručnikom… ginekologinja me posavjetovala da popijem tabletu za dan poslije što sam i učinila, dobila sam menstruaciju nakon dovršene kutije 27. i trajala mi je možda 3 dana nije bila baš nešto obilna i bez bolova… počela sam sa novom kutijom tableta već sam na nekoj 9oj tableti no počela sam imati lagane grčeve u maternici i osjetljivost dojki, imam li razloga za brigu ili je to samo rezultat tablete za dan poslije?
Jer nemam u ovom periodu inače takva događanja….
Hvala lp!

14.6.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

svaki lijek ili pripravak ima nuspojave. Česte nuspojave kod tablete za dan poslije (1 na 10) su mučnina, bol ili nelagoda u trbuhu, povraćanje, bolne menstruacije, bol u zdjelici, osjetljivost dojki, glavobolja, omaglica i promjene raspoloženja, bol u mišićima, bol u leđima i umor. Manje česte nuspojave su proljev, žgaravica, vjetrovi, suha usta, neuobičajeno ili nepravilno vaginalno krvarenje, obilne/produžene menstruacije, predmenstruacijski sindrom, nadraženost rodnice ili iscjedak iz rodnice, navale vrućine. Potom su moguće promjene teka, emocionalni poremećaji, tjeskoba, uznemirenost, smetnje spavanja, pospanost, migrena, smetnje vida, akne, oštećenja na koži, svrbež, vrućica, zimica, malaksalost.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika