Više upita za HPV

Poštovani,

Ustanovljen mi je blagi oblik HPV-a preko PAPA testa, ginekolog me naručio za sljedeći pregled 16.8 a do tad imam par pitanja na koje molim odgovor.
1. Postoji li lijek za to, te ako se izljecim jesam li u dalje prenositelj?

2. Prenosili se samo spolnim putem ili može i slinom tj. dal je kondom dovoljna zaštita?

3. Trebam li prestat s uzimanjem kontracepcijskih pilula?

4. Da li je istina da to tijelo može samo izliječit ako je imunitet dobar?

5. Kakav je taj sljedeći pregled na koji sam naručena?

Zahvaljujem puno na odgovoru

19.7.2023

Odgovara

---

Poštovana,

  1. Lijek za HPV ne postoji, potrebno je jačati imunitet. Imunološki zdrava osoba u najvećem broju slučajeva negativizira virus u roku 18 mjeseci do dvije godine. Da, možete prenijeti virus svojim partnerima, zato pripada virusima koji se  prenose spolnim putem.
  2. Virus se prenosi oralnim i rektalnim putem i u konačnici može uzrokovati karcinom grla i rektuma. Kondom štiti od virusa HPV-a samo 70%. Zato jer su partikle virusa puno manje od mrežaste  strukture lateksa. Slikovito, na primjer, ako ribar baci mrežu  more za krupniju ribu, ona se u uhvati, no sitnija prođe kroz otvore mreže.
  3.  Kontracepcijske pilule  štie od trudnoće, no ne štite od spolno prenosivih bolesti. Možete koristiti oralnu hormonsku kontracepciju i kondome paralelno.
  4.  Redoslijed pregleda ide sljedećim tijekom – abnormalan nalaz PAPA testa i sumnja na HPV. Zatim ide HPV tipizacija i potom kolposkopija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika