Peniskopija

Peniskopija je bezbolna dijagnostička pretraga koja nam može pomoći pri otkrivanju asimptomatskih lezija penisa nastalih infekcijom HPV-om. Vrijeme od kontakta s virusom do pojave prvih kliničkih promjena je od 3 tjedna do osam mjeseci. Smatra se da većina infekcija HPV-om spontano nestane za 5-6 godina.

Infekcija HPV-om može biti klinički vidljiva, ali može biti i takve prirode da se ne vidi na pregledu (subklinička infekcija), no vidi se tek nakon premazivanja 3-5% octenom kiselinom pod nadzorom kolposkopa.

Virus može biti prisutan u tkivu u fazi latencije, on se tada kolposkopski i histološki ne može dokazati. Može se otkriti prisutnost HPV DNA u tkivu pomoću metoda molekularne dijagnostike (genotipizacijske metode) – uzimanjem obriska penisa na HPV.

Za peniskopiju kao i za ostale kolposkopske metode upotrebljava se kolposkop. To je specijalno dizajnirani mikroskop sa izvorom svetla i lećama koje povećavaju 3 do 50 puta. Kod peniskopije rabi se povećanje od 7 do 15 puta.

Nakon aplikacije octene kiseline pomoću štapića omotanog vatom ili gaze, koja traje 2-3 minute moguće je vidjeti promjene epitela i krvnih žila. Octena kiselina koagulira proteine epitelnih stanica te one postaju bijele-acetobijele lezije. Na taj način se abnormalne stanice razlikuju od normalnog epitela koji je ružičast. Pregledava se i distalni dio uretre. Osim klasičnih dermatoloških lezija, na ovaj način otkrivamo penilne intraepitelne lezije (PIN). Najčešći su nalazi kondiloma (virusnih bradavica). Česte su upale s kandidom i trihomonasom koje isto nakon nanošenja octene kiseline mogu dati lažno pozitivne reakcije. Takva stanja mogu se naći kod mikrotrauma penisa koje nastaju nakon spolnog odnosa i nošenja uske odjeće (iritacija). Mogu se prikazati kod različitih vrsta dermatitisa i psorijaze, tako da je prije peniskopije potrebno provesti adekvatnu terapiju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika