Kolposkopija – 2. dio

Kako se izvodi kolposkopija

Sama spoznaja o nužnosti ovog zahvata kod žena izaziva nelagodu i strah od nepoznatog. No to je vrlo jednostavna metoda za pacijenticu i taje desetak minuta. Postupak je isti kao kod uzimanja PAPA testa ili kod ginekološkog pregleda. Pacijentica leži na ginekološkom stolu, a ginekolog u rodnicu uvodi instrument spekulum i prikazuje vrat maternice i svodove rodnice. U vidno polje uvede se kolposkop. Kolposkopski pregled započinje promatranjem i bilježenjem promjena vulve (stidnice), rodnice (vagine) i vrata maternice (cerviksa). To je nativna ili jednostavna kolposkopija.

Nakon tog postupka vrat maternice i svodovi rodnice premažu se 3-5% otopinom octene kiseline. Otopina octene kiseline se nanosi pamučnim štapićem. U područjima abnormalnog epitela, odnosno epitela zahvaćenog promjenama, nalaze se stanice veće gustoće. Kod tih stanica u dodiru s octenom kiselinom dolazi do denaturacije staničnih bjelančevina. Takav epitel bubri i postaje anemičan, odnosno bijele boje. Za to kažemo da je to pozitivna octena proba. Za razliku od „zdravog epitela“ čije bjelančevine ne denaturiraju, odnosno ne poprimaju bijelu boju.

Treći korak pri procesu kolposkopiranja, poslije octene kiseline, nanosi se Lugolova otopina na površinu vrata maternice i svodova rodnice. Lugolova otopina se također nanosi pamučnim štapićem. To je 2% otopina joda u kalijevu jodidu. I kod ovog postupka drugačije reagira zdravi epitel, a drugačije epitel zahvaćen promjenama. Zdrav epitel sadrži velike količine glikogena koji vezuje u potpunosti jod iz otopine i takav epitel se boji u tamnosmeđu boju. To je jod-pozitivna reakcija i kažemo da je Schillerov test negativan.

Bolestan epitel koji je zahvaćen promjenama, ne sadrži glikogen i ne prima jod na sebe i to je jod-negativna reakcija, a Schillerov test je pozitivan.

Takav epitel je žućkaste i svjetlo žute boje i dobro je ograničen od tamnosmeđe boje zdravog tkiva.

Kako se tumači rezultat kolposkopije

2011. godine je usvojen jedinstveni kolposkopski obrazac koji je usvojilo Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju kao i Hrvatsko društvo za kolposkopiju i patologiju vrata maternice (Rio 2011). Na obrascu razlikujemo G1 kolposkopski gradus/MINOR CHANGES koji obuhvaća blaže promjene i G2 kolposkopski gradus/MAIOR CHANGES koji obuhvaća grublje promjene na vratu maternice i svodovima rodnice.

G1 kolposkopski gradus/MINOR CHANGES

Nakon nanošenja octene kiseline patološki epitel blaže reagira na octenu kiselinu, sporije nastaje i sporije nestaje acetobijeljenje, te je ono manje izraženo. Kažemo da je to nježno acetobijeljenje. Također razvijaju se nježnije verzije drugih patoloških kolposkopskih slika nježni mozaik i nježne punktacije.

G2 kolposkopski gradus/MAIOR CHANGES

Nakon nanošenja octene kiseline patološki epitel jače reagira na octenu kiselinu i razvija grublje kolposkopske slike. Grubo acetobijeljenje, grubi mozaik, grube punktacije. Promjene brzo nastupaju i oštre su granice tih promjena u odnosu na zdravo tkivo.

Kada je gotov nalaz kolposkopije

Nalaz je gotov odmah. Poslije pregleda, rezultati kolposkopije se unose u kolposkopski obrazac Rio 2011. Na kraju se izdaju upute za daljnje postupanje u smislu preporuke za biopsiju, uzimanje cervikalnog obrisaka na HPV, daljnje terapije i sljedeće kontrole PAPA testa i kolposkopije.

Kako se pripremiti za kolposkopiju

Na kolposkopiju se ne ide za vrijeme menstrualnog krvarenja, tek onda kada završi krvarenje. Potrebno je izbjegavati korištenje tampona, vaginalnih tableta. Također je potrebna apstinencija od spolnih odnosa nekoliko dana prije zahvata.

Kako se ponašati nakon kolposkopije

Žene različito reagiraju na kolposkopiju. Neke mogu primijetiti lagano točkasto krvarenje u trajanju od dan, dva. Primjetno je i prisustvo joda iz otopine kalijevog jodida na rublju. Ponekad pacijentice navode lagano peckanje i svrbež prilikom nanošenja octene kiseline i Lugolove otopine te ponekad diskretne tupe bolove koji kratko traju (poput menstrualnih). Ako je osjećaj iritacije nakon nanošenja Lugolove otopine intenzivnijeg karaktera, učini se toaleta rodnice s fiziološkom otopinom (ispiranje rodnice).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika