Može li mi idući PAPA test biti dobar nakon nalaza Ascus?

Lijep pozdrav,

zamolila bih Vas za mišljenje. Iskreno jaaako se bojim… Naime, prije 3 godine imala sam Lletz zahvat (cin2, rubovi čisti). Odonda svakih 6 mjeseci ponavljam papa test koji je u potpunosti uredan. HPV sam pozitivna na tip 56. E sad, dolazi zadnji nalaz prije dva tjedna: ASCUS? Naravno, odmah me uhvatila panika, jer izgleda da ću sve morati prolaziti ponovno, ali dobro, nadam se da ne. Odradila sam kolposkopiju koja kaže:

TZ1, sk+, stanje po LLETZ, na prednjoj usni diskretni ACW na 11 h, straga areal ACW ulazi plitko u ck. Praćenje i kontrola Papa nalaza za 4 mjeseca.

Postoji li mogućnost urednog nalaza za 4 mjeseca ili će to preći u cin kad tad? Uzimam beta glukan maksimalnu dozu za imunitet. Odgovara li nalaz kolposkopije papa nalazu Ascus ili bi to mogao ipak biti cin1 u pitanju? Hvala puno i svako dobro. lp

11.8.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

po nalazu kolposkopije, radi se o blagim promjenama, odnosno G1 promjenama (minor changes).

Ascus su blage promjene i obzirom na nalaz kolposkopije, potrebno je raditi na imunitetu i koristiti kondome. Imunološki zdrava žena može negativizirati virus. Slijedeća kontrola PAPA testa je za 4 mjeseca. Ne mora slijedeći PAPA test biti lošiji. Samo strpljivo i držite se uputa!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika