Gonoreja – 1. dio

Što je gonoreja?

Gonoreja je spolno prenosiva bolest. Uzročnik je bakterija Neisseria gonorrhoeae koja ima kuglasti oblik (koki), ona je gram negativni diplokok. Poznati nazivi te bolesti su Triper, Kapavac, Triša. Razvija se u lužnatom pH i na temperaturi od 36 do 37 stupnjeva Celzijusa.

Rasprostranjenost

Gonoreja ja najčešća spolna bolest današnjice. Zajedno sa Chlamydiom trachomatis najčešći je uzrok zdjelične upale (PID-pelvic inflammatory disease). Često se javlja upala zajedno sa trihomonasom.

Kako se prenosi gonoreja

Prenosi se primarno spolnim odnosom tijekom vaginalnog, analnog i oralnog seksa, gdje dolazi do međusobnog kontakta sluznica. Dolazi do prijenosa bakterije sa sluznice spolnog organa zaražene osobe na sluznicu zdrave osobe. No, moguć je prijenos sa majke na dijete tijekom vaginalnog porođaja. Inkubacija, tj. vrijeme od trenutka zaraze do nastupanja simptoma kod gonoreje je 4-7 dana. Ovisno o količini patogena ponekad protekne i 12 sati do javljanja prvih simptoma, a ponekad i 15-30 dana. Zna se desiti da zaražene žene ne razviju odmah simptome, već se bolest otkrije nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.

Kako uzročnik djeluje kod muškaraca

Kod muškaraca patogen naseli mokraćnu cijev – uretru i uzrokuje akutnu upalu (urethritis acuta). Javljaju se simptomi pečenja i bolnog mokrenja sa učestalim nagonom za mokrenje. Javlja se gnojna upala. Na vanjskom ušću uretre penisa vidljivo je crvenilo i pojava žuto zelenog gnojnog iscjetka (kapavac). Upala se kod muškarca može prerasti i u kroničnu upalu . Upalni proces se može proširiti na gornji dio mokraćne cijevi, epididimise (epididimitis), sjemene mjehuriće i prostatu (prostatitis). Testisi su otečeni bolni, javlja se zimica i povišena temperatura. Javljaju se bolovi oko anusa i u rektumu, te u donjem dijelu abdomena. Prisutan je nagon za mokrenje, učestalo i bolno mokrenje. Kod malog broja zaraženih muškaraca bolest je bez simptoma.

Kako uzročnik djeluje kod žene i putevi širenja

Upala donjeg dijela spolnog sustava žene

Kod žena bakterija napada endocerviks. Kanalić sluznice maternice ima pH 8 i to je vrlo pogodno za bakteriju Neisseria gonorrhoeae. Ne odgovara joj kisela sredina rodnice gdje je pH 3,8 do 4,2. Taj kiseli faktor djeluje kao zaštita od mogućih infekcije rodnice (vagine). Gonokoki izazivaju gnojnu upalu cerviksa (cervicitis). Javlja se mukopurulentni gusti (gnojni) iscjedak. Cerviks (vrat maternice) je izuzetno osjetljiv, bolan pri pregledu. Često se javlja krvarenje. Osim što žene primijete obilan žutozeleni smrdljivi iscjedak, javlja se i dispareunija (bolnost prilikom odnosa).

Bakterija se naseli u mokraćnu cijev (uretru) i izaziva uretritis – upalu mokraćne cijevi. Jedan od osnovnih simptoma je dizurija – osjećaj pečenja i nelagode pri mokrenju. Bol i pečenje pri mokrenju mogu biti različitog intenziteta. Uz bol se javlja i učestalo mokrenje sve do potrebe za mokrenjem svakih nekoliko minuta i to samo nekoliko kapi. Kod gonokokne infekcije pritiskom na uretru istisne se gnoj.

Upala se širi na Skeneove žlijezde. To su male vestibularne žlijezde koje se nalaze na prednjem zidu vagine oko donjeg kraja uretre. One izlučuju tekućinu koja pomaže podmazivanju otvora uretre. Sekret se iz žlijezda luči kanalićima. Upala tih žlijezda također uzrokuje gnojnu upalu i curenje gnojnog iscjetka iz kanalića Skeneovih žlijezda.

Upala se širi i na Bartholinijeve žlijezde. Bartholinijeva žlijezda je parna žlijezda i nalazi se sa desne i lijeve strane vaginalnog otvora i ispod malih usana, veličine je zrna graška i ima izvodne kanaliće. Te žlijezde proizvode sluz koja podmazuje okolno tkivo. Gonokoki izazivaju gnojnu upalu Bartholinijevih žlijezda, bolnost i gnojan sekret (bartolinitis).

Kada se pH vagine uslijed okolnih upala povisi, tada i vagina postaje predmetom upale (vaginitis, colpitis) gonokoka, crvena otečena sa obilnim gnojnim iscjetkom. Upala vulve (vulvitis) nešto se rjeđe javlja ali je najčešće prisutna kod adolescentica. Vulva je crvena, otečena i bolna.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?