Gonoreja – 2. dio

Upala gornjeg dijela spolnog sustava žene

Zdjelična upalna bolest (Pelvic Inflammatory Disease -PID)označava upalu gornjeg dijela spolnog sustava žene i nastaje ascendentnim (uzlaznim) širenjem mikroorganizama iz donjeg dijela spolnog sustava. Najčešće se javlja u spolno aktivnih žena u reprodukcijskoj dobi, a pet puta je veća vjerojatnost u promiskuitetnih žena. Kako gonokok može uzrokovati zdjeličnu upalu? Gnojna upala cervikalnog kanala je polazište. Ulazni put je najčešće za vrijeme menstruacije. Prilikom oticanja menstrualne krvi koja je alkalna, gonokoki putuju u maternicu. Naseljavaju sluznicu maternice i izazivaju upalu sluznice maternice (endometritis). Zatim dolazi do prodora u jajovode gdje se također razvija upala sluznice jajovoda (endosalpingitis). Pojačanim lučenjem upalnog eksudata nakuplja se gnojni sekret (pyosalpinx). Kada upala zahvati i mišićni sloj jajovoda dovodi do zatezanja i zatvaranja jajovoda prema trbušnoj šupljini. Prodorom upale u jajnik nastaje upala jajnika (oophoritis). Tada se sa upaljenim jajovodom stvara tuboovarijski apsces. Na njega se lijepe okolne crijevne vijuge i omentum (potrbušnica) i nastaje tuboovarijski kompleks. Gnoj se često slijeva u malu zdjelicu. Ako dođe do rasapa gnoja mogu nastati pelveoperitonitis i peritonitis. Postoji poseban entitet upalne zdjelične bolesti koji se stvara zbog upale jetrene ovojnice i stvaranja priraslica – Fitz-Hugh-Curtisov sindrom. Simptomi su bolna osjetljivost donjeg abdomena, bolnost pri pomicanju vrata maternice i bolna osjetljivost pri palpaciji jajnika i jajovoda. Može se javiti povišena temperatura, povišena vrijednost C-reaktivnog proteina i povišena sedimentacija.

Gonoreja rektuma

Homoseksualci i žene koje prakticiraju analni seks mogu dobiti gonoreju rektuma. Dolazi do upale stijenke rektuma koja je oblijepljena gnojem i sluzi. Područje oko anusa također crveno grubo i bolno. Stolica je obložena sa gnojem i sluzavim sadržajem. Često je prisutno otežano pražnjenje crijeva i osjećaj nepotpunog pražnjenja. Prema nekim radovima razmjenom sline među osobama može se prenijeti gonoreja. U pitanju je oralno-analni kontakt ili upotreba sline kao lubrikanta za analni seks.

Gonoreja ždrijela

Ukoliko sa zaraženim parnerom prakticirate oralni seks, može doći do upale ždrijela (gonokokni faringitis). Simptomi nisu jako izraženi ali se može javiti nelagoda i bol prilikom gutanja.

Gonoreja oka

Ako zaraženi sekreti dođu u kontakt sa očima, dolazi do vanjske upale oka (gonokokni konjuktivitis). Najčešće je zahvaćeno samo jedno oko te se bolest manifestira oteknućem vjeđa i gnojnim iscjetkom iz oka.

Gonokokna upala u trudnoći

Ima vrlo nepovoljan tijek bolesti. Dolazi do upale plodovih ovoja – korioamnionitis. Posljedica te upale mogu biti prijevremeno prsnuće vodenjaka i prijevremeni porod.

Sistemsko širenje gonokokne infekcije

Ukoliko se infekcija gonokokima širi krvnim putem dolazi do zahvaćenosti zglobova. Može se javiti upala jednog ili više zglobova, uglavnom većih zglobova (poliartritis), koji su bolni i otečeni. Dolazi do povišene temperature i gnojnih promjena na koži. Krvlju gonokoki mogu izazvati i upalu unutrašnjeg sloja srčanog zida (endokarditis)

Tihi oblik upale je glavni krivac za kasno postavljanje dijagnoze i prenošenje bolesti. Tu situaciju dodatno kompliciraju paralelne upale sa klamidijom i/ili trihomonasom.

POSLJEDICA gonokokne infekcije u žena, a naročito ne liječene infekcije mogu biti neprohodnost jajovoda, a u muškaraca neprohodnost sjemenovoda a rezultat takvih procesa može biti neplodnost. Česte su i vanmaterične trudnoće.

Kako se postavlja dijagnoza

Kod akutnih infekcija dovoljan je samo ginekološki pregled. Pregledom vlažnog preparata ne možemo vidjeti gonokoke ali vidljivi su brojni leukociti. Ako preparat obojimo po Gramu diplokoki su vidljivi unutar stanica leukocita. Ukoliko je potrebno uzimaju se obrisci cerviksa, uretre, rektuma, ždrijela i oka za bakterijsku kulturu (Thayer-Martinov agar). Rabi se PCR metoda za otkrivanje infekcije u mokraći. Kod sistemskih infekcija radi se hemokultura.

TERAPIJA:

1. DISEMINIRANA INFEKCIJA:

– ceftriakson 1 g i.m. ili i.v. Svakih 24 sata

– ceftizoksim 1 g i.v. svakih 8 sati

– cefotaksim 1 g. i.v. svakih 8 sati

– ciprofloksacin 400 mg i.v. svakih 24 sata

– ofloksacin 400 mg svakih 12 sati

2. PARENTERALNA TERAPIJA nakon kliničkog poboljšanja (24-48 sati)

– ciprofloksacin 500mg 2x dnevno/4- 7 dana

– cefiksim 400 mg 2 x dnevno 4-7 dana

– ofloksacin 400 mg

3. ISTOVREMENA TERAPIJA CHLAMYDIE TRACHOMATIS – doksiciklin + azitromicin

4. LOKALNA TERAPIJA KLINDAMICINSKOM KREMOM/7 dana aplikatorom u rodnicu

5. LIJEČITI I PARTNERA,nakon provedenog liječenja potrebno je učiniti kontrolne obriske oba partnera

IZNIMNO JE VAŽNO ODGOVORNO SPOLNO PONAŠANJE!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]