Gonoreja – 2. dio

Upala gornjeg dijela spolnog sustava žene

Zdjelična upalna bolest (Pelvic Inflammatory Disease -PID)označava upalu gornjeg dijela spolnog sustava žene i nastaje ascendentnim (uzlaznim) širenjem mikroorganizama iz donjeg dijela spolnog sustava. Najčešće se javlja u spolno aktivnih žena u reprodukcijskoj dobi, a pet puta je veća vjerojatnost u promiskuitetnih žena. Kako gonokok može uzrokovati zdjeličnu upalu? Gnojna upala cervikalnog kanala je polazište. Ulazni put je najčešće za vrijeme menstruacije. Prilikom oticanja menstrualne krvi koja je alkalna, gonokoki putuju u maternicu. Naseljavaju sluznicu maternice i izazivaju upalu sluznice maternice (endometritis). Zatim dolazi do prodora u jajovode gdje se također razvija upala sluznice jajovoda (endosalpingitis). Pojačanim lučenjem upalnog eksudata nakuplja se gnojni sekret (pyosalpinx). Kada upala zahvati i mišićni sloj jajovoda dovodi do zatezanja i zatvaranja jajovoda prema trbušnoj šupljini. Prodorom upale u jajnik nastaje upala jajnika (oophoritis). Tada se sa upaljenim jajovodom stvara tuboovarijski apsces. Na njega se lijepe okolne crijevne vijuge i omentum (potrbušnica) i nastaje tuboovarijski kompleks. Gnoj se često slijeva u malu zdjelicu. Ako dođe do rasapa gnoja mogu nastati pelveoperitonitis i peritonitis. Postoji poseban entitet upalne zdjelične bolesti koji se stvara zbog upale jetrene ovojnice i stvaranja priraslica – Fitz-Hugh-Curtisov sindrom. Simptomi su bolna osjetljivost donjeg abdomena, bolnost pri pomicanju vrata maternice i bolna osjetljivost pri palpaciji jajnika i jajovoda. Može se javiti povišena temperatura, povišena vrijednost C-reaktivnog proteina i povišena sedimentacija.

Gonoreja rektuma

Homoseksualci i žene koje prakticiraju analni seks mogu dobiti gonoreju rektuma. Dolazi do upale stijenke rektuma koja je oblijepljena gnojem i sluzi. Područje oko anusa također crveno grubo i bolno. Stolica je obložena sa gnojem i sluzavim sadržajem. Često je prisutno otežano pražnjenje crijeva i osjećaj nepotpunog pražnjenja. Prema nekim radovima razmjenom sline među osobama može se prenijeti gonoreja. U pitanju je oralno-analni kontakt ili upotreba sline kao lubrikanta za analni seks.

Gonoreja ždrijela

Ukoliko sa zaraženim parnerom prakticirate oralni seks, može doći do upale ždrijela (gonokokni faringitis). Simptomi nisu jako izraženi ali se može javiti nelagoda i bol prilikom gutanja.

Gonoreja oka

Ako zaraženi sekreti dođu u kontakt sa očima, dolazi do vanjske upale oka (gonokokni konjuktivitis). Najčešće je zahvaćeno samo jedno oko te se bolest manifestira oteknućem vjeđa i gnojnim iscjetkom iz oka.

Gonokokna upala u trudnoći

Ima vrlo nepovoljan tijek bolesti. Dolazi do upale plodovih ovoja – korioamnionitis. Posljedica te upale mogu biti prijevremeno prsnuće vodenjaka i prijevremeni porod.

Sistemsko širenje gonokokne infekcije

Ukoliko se infekcija gonokokima širi krvnim putem dolazi do zahvaćenosti zglobova. Može se javiti upala jednog ili više zglobova, uglavnom većih zglobova (poliartritis), koji su bolni i otečeni. Dolazi do povišene temperature i gnojnih promjena na koži. Krvlju gonokoki mogu izazvati i upalu unutrašnjeg sloja srčanog zida (endokarditis)

Tihi oblik upale je glavni krivac za kasno postavljanje dijagnoze i prenošenje bolesti. Tu situaciju dodatno kompliciraju paralelne upale sa klamidijom i/ili trihomonasom.

POSLJEDICA gonokokne infekcije u žena, a naročito ne liječene infekcije mogu biti neprohodnost jajovoda, a u muškaraca neprohodnost sjemenovoda a rezultat takvih procesa može biti neplodnost. Česte su i vanmaterične trudnoće.

Kako se postavlja dijagnoza

Kod akutnih infekcija dovoljan je samo ginekološki pregled. Pregledom vlažnog preparata ne možemo vidjeti gonokoke ali vidljivi su brojni leukociti. Ako preparat obojimo po Gramu diplokoki su vidljivi unutar stanica leukocita. Ukoliko je potrebno uzimaju se obrisci cerviksa, uretre, rektuma, ždrijela i oka za bakterijsku kulturu (Thayer-Martinov agar). Rabi se PCR metoda za otkrivanje infekcije u mokraći. Kod sistemskih infekcija radi se hemokultura.

TERAPIJA:

1. DISEMINIRANA INFEKCIJA:

– ceftriakson 1 g i.m. ili i.v. Svakih 24 sata

– ceftizoksim 1 g i.v. svakih 8 sati

– cefotaksim 1 g. i.v. svakih 8 sati

– ciprofloksacin 400 mg i.v. svakih 24 sata

– ofloksacin 400 mg svakih 12 sati

2. PARENTERALNA TERAPIJA nakon kliničkog poboljšanja (24-48 sati)

– ciprofloksacin 500mg 2x dnevno/4- 7 dana

– cefiksim 400 mg 2 x dnevno 4-7 dana

– ofloksacin 400 mg

3. ISTOVREMENA TERAPIJA CHLAMYDIE TRACHOMATIS – doksiciklin + azitromicin

4. LOKALNA TERAPIJA KLINDAMICINSKOM KREMOM/7 dana aplikatorom u rodnicu

5. LIJEČITI I PARTNERA,nakon provedenog liječenja potrebno je učiniti kontrolne obriske oba partnera

IZNIMNO JE VAŽNO ODGOVORNO SPOLNO PONAŠANJE!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika

Povezane teme