Krvarenje iza spolnog odnosa

Krvarenje iza spolnog odnosa ženu će uvijek zabrinuti.

Dobra vijest je kako je ovakvo krvarenje u većini slučajeva bezazleno. Osim u relativno jasnim situacijama, primjerice uoči očekivane menstruacije ili pak koji dan iza završenog menstruacijskog krvarenja, tek se iza ginekološkog pregleda može reći ima li mjesta brizi i jesu li potrebni daljnja dijagnostika i liječenje. Još je jedna situacija kada je vaginalno krvarenje iza spolnog odnosa zapravo pravilo, a to je prvi spolni odnos, o čemu ćemo pripremiti poseban tekst.

Razmotrit ćemo moguće uzroke vaginalnog krvarenja iza spolnog odnosa u žena koje nisu trudne.

Upale

Patogeni mikroorganizmi uvijek u nekoj mjeri oštećuju stanice vaginalne sluznice, a simptomi su često nespecifični i žena im ne pridaje važnost. Tako se blaga i relativno beznačajna upala, koja se mogla izliječiti u samom početku može pretvoriti u kroničnu i tijekom spolnog odnosa sluznica rodnice, već načeta upalom, može se dodatno oštetiti (mehanički, pucanjem sitnih krvnih žila, kapilara) što najčešće rezultira sukrvavim ili jasno krvavim iscjetkom.

Cervikalni polip

Cervikalni polip je tvorba koja u nekoj mjeri prolabira, izbočuje se, „izlazi“ iz cervikalnog kanala u rodnicu, sastavljena je od vezivnog tkiva i kapilara i na manipulaciju reagira sukrvicom, odnosno krvarenjem.

Premaligne promjene na cerviksu

Premaligne stanice vrata maternice najčešće imaju jaču, patološku krvnu opskrbu, te kod bilo kakve manipulacije takve patološke kapilare budu oštećene, posljedica čega je vaginalna sukrvica ili krvarenje.

Suhoća sluznice rodnice

Ovo je čest uzrok vaginalnoj sukrvici/krvarenju u žena pre/menopauzalne dobi, kada je estrogena sve manje, a upravo su oni zaslužni za elastičnost i vlažnost, odnosno očuvan integritet rodničke sluznice.

Je li svako vaginalno krvarenje razlog za odlazak na ginekološki pregled? Ako bi odgovor trebao biti u jednoj riječi, onda bi rekli „nije“. Međutim, u svega dva slučaja ginekološki pregled nije neophodan, u svim ostalima je.

Vaginalno krvarenje iza prvog spolnog odnosa, odnosno uoči očekivane menstruacije ili koji dan iza završetka menstruacije, koje se osim tih dana kasnije više ne pojavi, smatra se normalnim; kod prvog spolnog odnosa, štoviše, to je gotovo pravilo.

Osim ovoga, svako drugo vaginalno krvarenje treba ženi biti razlog za odlazak na ginekološki pregled, jer se tek iz ginekološkog pregleda može reći koliko je takvo krvarenje ozbiljno, odnosno kako se dalje treba postupiti.

Cervikalni polip najčešće se ambulantno rješava – u ordinaciji primarnoga ginekologa, ili u bolnici, tijekom jednodnevnog bolničkog boravka. Razne genitalne upale imaju različite kliničke simptome (osim vaginalnog krvarenja iza spolnog odnosa) i već se pri ginekološkom pregledu može pretpostaviti uzročnik i započeti odgovarajuće liječenje. No, ponekad će biti potrebno prije liječenja napraviti i mikrobiološke pretrage (tzv. cervikalne briseve), kako se zbog sličnih simptoma ne bi preporučio lijek koji možda baš za tog uzročnika nije najbolje rješenje.

Ako se pak posumnja na premaligne promjene na vratu maternice, tada se, osim PAPA-testa rade i kolposkopija i biopsija, te se temeljem tih nalaza odlučuje o daljnjem postupanju.

Vaginalno krvarenje iza spolnog odnosa nerijetko, osim straha, pobuđuje i sram i nelagodu, naročito u mlađih žena, zbog čega se odlazak na ginekološki pregled odgađa.

Zato ćemo opet ponoviti – kada je zdravlje u pitanju mjesta sramu, strahu i nelagodi ne smije biti.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika