Zaboravila sam popiti treću kontracepcijsku tabletu, što da radim?

Poštovani,

imam problem u vezi kontracepcijskih tableta. Pijem Daylette već 2 godine i jucer navečer (nedjelja) sam shvatila da sam zaboravila popiti 2 tablete i treću koja je trebala biti popijena taj dan. To su tablete iz drugog reda blistera, dakle tablete za petak, subotu i nedjelju. Dobila sam blago krvarenje sinoć i nekako u panici popila tablete za petak i subotu, iako mislim da nista nisam trebala. Da li da sad napravim pauzu od 3 4 dana i krenem sa novom kutijom ispočetka? Ili da danas popijem tablete za nedjelju i ponedjeljak i nastavim do kraja?
Nadam se brzom odgovoru, hvala vam puno i sve najbolje za blagdane!

3.1.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

mogu Vam savjetovati preporuke proizvođača ovisno o danu kada ste propustili uzeti tabletu:

1.-7. dan

Korisnica treba uzeti posljednju propuštenu tabletu čim se sjeti, čak i ako to znači da mora uzeti dvije tablete istodobno. Nakon toga nastavlja uzimati tablete u uobičajeno vrijeme. Osim toga, tijekom sljedećih 7 dana mora koristiti i mehaničku metodu kontracepcije, poput prezervativa. Ako je u prethodnih 7 dana došlo do spolnog odnosa, mora se razmotriti mogućnost trudnoće. Što je više tableta žena propustila uzeti i što su one bliže razdoblju uzimanja placebo tableta, to je veći rizik od trudnoće.

8.-14. dan

Korisnica treba uzeti posljednju propuštenu tabletu čim se sjeti, čak i ako to znači da mora uzeti dvije tablete istodobno. Nakon toga nastavlja uzimati tablete u uobičajeno vrijeme. Ako je žena uzimala tablete na pravilan način tijekom 7 dana koji su prethodili prvoj propuštenoj tableti, ne mora poduzimati dodatne kontracepcijske mjere. Međutim, ako je propustila uzeti više od jedne tablete, treba joj savjetovati da tijekom sljedećih 7 dana koristi i dodatnu kontracepciju.

15.-24. dan

Rizik od smanjene pouzdanosti je neminovan zbog predstojećeg razdoblja uzimanja placebo tableta. Međutim, još je moguće spriječiti smanjenje kontracepcijske zaštite prilagođavanjem rasporeda uzimanja tableta. Ako se korisnica pridržava jedne od sljedećih dviju opcija, nema potrebe za korištenjem dodatnih kontracepcijskih mjera, pod uvjetom da je tijekom 7 dana koji su prethodili prvoj propuštenoj tableti sve tablete uzela na pravilan način. U protivnom se mora pridržavati prve od ovih dviju opcija i koristiti dodatnu kontracepciju tijekom sljedećih 7 dana.

      1. Korisnica treba uzeti posljednju propuštenu tabletu čim se sjeti, čak i ako to znači da mora uzeti dvije tablete istodobno. Nakon toga nastavlja uzimati tablete u uobičajeno vrijeme, sve dok ne potroši sve aktivne tablete. Četiri zelene placebo tablete iz posljednjeg reda mora baciti. Mora odmah početi uzimati tablete iz sljedećeg blister pakiranja. Nije vjerojatno da će korisnica imati prijelomno krvarenje dok ne potroši sve aktivne tablete iz drugog pakiranja, ali može imati točkasto ili probojno krvarenje tijekom uzimanja tih tableta.
      2. Ženi se može savjetovati i da prestane uzimati aktivne tablete iz trenutnog blister pakiranja. Tada treba početi uzimati zelene placebo tablete iz posljednjeg reda, koje će uzimati tijekom najviše 4 dana, uključujući dane kada je propustila uzeti tablete. Zatim treba nastaviti s tabletama iz sljedećeg blister pakiranja.

Ako žena propusti uzeti tablete i nakon toga u razdoblju uzimanja placebo tableta ne dobije prijelomno krvarenje, mora se razmotriti mogućnost trudnoće.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika