Dobila sam escitalopram zbog anksioznosti, ali uzimam i terapiju za sinusnu tahikardiju. Može li terapija za anksioznost utjecati na srce?

Poštovana,

Pijem Byol Cor radi ubrzanog lupanja srca (sinusna tahikardija). Psihijatrica mi je prepisala Eliceu za anksioznost i da me opusti općenito zbog previše misli i radi manjka koncentracije. Čitala sam o Elicei, pa me zanima, hoće li možda taj lijek utjecati na srce? Ne znam kako je ako se pije sa Byol Cor.
Lp

26.9.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Elicea ili escitalopram spada u skupinu antidepresiva novije generacije tzv. selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina.

Kod tog lijeka postoji rizik produljenja QT intervala u EKG-u što može dovesti do srčanih aritmija, ali je rizik veći ako se lijek uzima u većim dozama. Također se rizik povećava ako postoji manjak kalija ili magnezija u organizmu, te taj manjak svakako treba korigirati prije početka terapije tim lijekom. Savjetujem da učinite EKG i da porazgovarate s psihijatrom, ali i svojim kardiologom koji će vam reći da li postoje bilo kakvi rizici kod Vas za nastanak srčanih aritmija ako uzimate Eliceu. Do tada nastavite uzimati Byol COR.

Lijepi pozdrav

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika