Koji beta blokator bi, ukoliko je potreban, bio najoptimalniji u trudnoći?

Imam 39 godina, 179 cm, 70 kg, ne pušim, ne pijem, ne konzumiram kofein, radim stresan managerski posao. Treći put radim holter, svaki puta je nalaz “uredan”, 1. puta je registrirano 1400 VES i 550 SVES.
Drugi holter pred 12. mjeseci: 68 VES i 16000 SVES.
Najnoviji nalaz kaže: sinusni ritam, 121641 srč.akcije, prosječno 84/min (najniže noću 59/min, najviša ujutro 131/min).
Zabilježeno je 8862 pojedinačnih VES uskog kompleksa sa kompenzatornom pauzom te 10768 SVES više puta u nizu od 3 do 4 udara te nekoliko navrata AT frekvencije 130-140/min, najdužeg trajanja 4-5 sek.
Nema ishemijskih epizoda niti kardiopauza.

Magnet srca rađen prije godinu i pol, kao i sadašnji nalaz uzv su uredni (valvularni aparat uredan, nema znakova strukturalne bolesti srca).

Unatrag 20 dana sam uzimala Concor 1,25 mg, kojeg pokušavam izbjeći i od holtera dalje ga ne pijem. I uz njega osjetim jake preskoke. Ukoliko uzmem još jednu tbl u popodnevnim satima, tlak mi jako padne i osjećam vrtoglavicu (jednom sam uzela tih 2,5 mg/dan).

Molim Cas za savjet što i kako dalje, obzirom da planiram treću trudnoću (prve dvije uredne)? Koji beta blokator bi, ukoliko je potreban, bio najoptimalniji u trudnoći? Kako se riješiti preskoka za koje pretpostavljam da su uzrokovani stresom?
Je li rješenje ablacija?

 

11.3.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Prema nalazima holtera kod vas dominira supraventrikularna ektopična aktivnost srca, premda se javlja i ventrikularna.  Uzimali ste najmanju dozu beta blokatora bisoprolola i na njega niste reagirali i loše ste ga podnijeli zbog pada tlaka. I drugi beta blokatori imaju slično djelovanje. Postoje druge skupine antiaritmika, ali o tome treba odlučiti vaš kardiolog. Savjetujem da se javite kardiologu-ritmologu u klinici radi odluke o elektofiziologiji srca i ablaciji. Osobito je to važno jer planirate još jednu trudnoću, mladi ste i dugoročno gledajući ablacija je najoptimalnija terapija. O stresu kao jedinom uzroku ovolikog broja ekstrasistola možemo govoriti u slučaju da su isključeni svi drugi uzroci, a u vašoj dobi osobito hormonalni, anemija. Treba vidjeti i obiteljsku anamnezu srčanih bolesti.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika