Molim vas mišljenje rtg snimke srca i pluća!

U sklopu snimanja pluća u COVID ambulanti, u nalazu s hitne dobili smo sljedeći tekst :

Na sumacijskoj PA snimci torakalnih organa prikazuju se zone inhomogenog zasjenjenja na granici gornjeg i srednjeg pl. polja desno periferno, hilokaudalno desno te u srednjem i donjem pl. polju lijevo aspekta upalnih promjena. Znakova akutnih zastoja promjena u pl. parenhimu se ne nalazi. Hilovaskularni rasplet je uredan. Sjena srca je uvecana, hipertone forme. Desna kupola ošita je uredno svedena i položena, kontura lijeve kupole je brisana.Desni lateralni fc sinus je slobodan, lijevi je zasjenjen. ”

Ovaj dio sa plućima su nam objasnili, ali brine nas ovaj dio sjene srca i ovo na ošitu? To nam na žalost nitko nije razjasnio. Trenutna terapija su kortikoateroidi i antibiotici za sanaciju upale pluća, ali što je sa srcem? Pri uzimanju paracetamola, srce se vidno uzlupa pa nas to sada isto brine. Što bi nam trebao biti sljedeći korak?

 

22.11.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Nalaz hipertoničke sjene srca može ukazivati na hipertrofiju stijenke lijeve srčane klijetke i proširenja lijeve klijetke i pretklijetke u sklopu hipertenzivne bolesti srca ili valvularne bolesti (stenoza aortne valvule). Te su promjene vjerojatno prisutne od ranije i nisu povezane s COVID-19. Niste naveli da li bolesnik uzima od ranije terapiju za arterijsku hipertenziju i da li je arterijski tlak dobro reguliran. Zasjenjenje fs sinusa i “brisana kontura lijeve kupole” mogu biti u sklopu upale pluća. Ukoliko ima osjećaj lupanja srca, treba se javiti svom liječniku koji će mu dati odgovarajuću terapiju i ako je potrebno snimiti EKG.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika