Srčane tegobe

Poštovani,
krajem prošle godine sam obavljala niz pretraga kako bi utvrdili od kuda mi se povremeno javlja bol iza prsne kosti, osjećaj pečenja i pritiska. Dr. me uputila na sve pretrage kako bi isključili probleme sa želucom , kralježnicom i moguće srčane smetnje. EKG mi je uvijek bio uredan. Međutim na jednom pregledu kod kardiologa, dr. je preko stetoskopa čuo neke nepravilnosti. Predložio mi je nošenje holtera. Nalaz je pokazao 1679 VES- monomorfnih od toga 1633 izoliranih VES u formi trigeminije. 167 izoliranih SVES, epizode sinus tahikardije max 147/min. Nakon toga predložio je UZV srca i ergometriju ovisno o nalazu UZV-a.
Na UZV srca su mi otkrivene: Mitralna vulvua obilnijih kuspisa, uredne ehogenosti bez jasnih prolapsa. Umjerena MR R vol 26 ml, EROA 0.3-0.4. Mlaz usmjeren prema slobodnom zidu L.A. E / e 3. Aortna valvua trolisna, uredne separacije kuspisa uz blagu AR mlaza usmjerena prema mitralnoj valvui. Perikard b.o. i trikuspidalna valvua morf. i funkc. b.o.
Rečeno mi je da dođem za 6.mj. na kontrolni UZV da se vidi progresira li insuf. zalistaka. Moram izbjegavati izometričke i izotonične vježbe.
Imam 37. g i bavila sam se aktivno sportom u mladosti. Raspon srčane frevencije mi je od 38- 147 otkucaja u min.
Tegobe pečenja i boli iza prsne kosti su bile vezane uz želudac.
Ono što mene trenutno zanima jest to da od kada je krenulo toplo i sparno vrijeme imam osjećaj pritiska u prsnom košu te palpatacije od kojih nekada ne mogu zaspati po noći te kada su vrućiji dani primjećujem da se zapuhavam kod lagane šetnje. Osjećaj kao da ne mogu do kraja udahnuti. TO neki puta traje kroz cijelo poslijepodne ili me uhvati navečer i kroz neko vrijeme se smiri. Javljam Vam se jer do sada nisam imala nikada sličnih problema. Aktivno sam odlazila u teretanu i vrlo mnogo vježbala. Trenutno sam teretanu zamijenila dugim šetnjama kroz dan. 2-3 puta dnevno.
U srpnju imam naručeni kontrolni UZV.
S obzirom da mi se jedna takva da kažem epizoda ponovila ponovno jučer navečer, zanima me smatrate li bi li se ranije trebala javiti svom kardiologu ? Čisto zato jer do sada takve smetnje nisam imala. Znaju mi se desiti nekoliko dana za redom pa onda prođe tjedan dana bez. Ili pak mi se u toku dana javljaju nekoliko puta. Ponavljam, najčešće kada su promjene vremena i kada je sparno. Ne znam ima li to veze s vremenom,ali sad već neko vrijeme to pratim i jedini uzorak koji se ponavlja je toplije i sparno vrijeme.

Zahvaljujem Vam na savjetu.
Maja

24.5.2018

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovana,

Najvejrojatnije su vaše poteškoće povezane s promjenom vremena. Za ovakve osobe koristi se termin meteoropat. Kontrolni UZV srca nije potrebno napraviti ranije tj. prije preporučenog termina tj. za 6 mjeseci. Mala je vjerojatnost da će se vidjeti neke značajne promjene na zaliscima ili ustanoviti promjene u funkciji zalistaka kroz tako kratko vrijeme. Smetnje koje ste opisala mogu biti uzrokovane bolestima želuca npr. gastritis, hijatalna hernija itd. Svakodnevna tjelesna aktivnost tj. šetnje sigurno mogu koristiti Vašem zdravlju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika