Hemofilna artropatija – dijagnostika bolesti

Kompjutorizirana tomografija (CT)

Kompjuterizirana tomografija vrlo je osjetljiva u otkrivanju promjena na kostima, ali ne može dati detaljne podatke o zahvaćenosti mekih tkiva, a zahtijeva veliku količinu zračenja bolesnika i zbog toga se ne koristi često u dijagnostici ove bolesti.

Magnetska rezonancija (MR)

Magnetska rezonancija omogućuje ranu procjenu zahvaćenosti mekih tkiva, koštanih cista i oštećenja hrskavice. MR se smatra zlatnim standardom za snimanje zglobova, a nedostaci su cijena i nedostupnost u svim zdravstvenim ustanovama. Također kad se radi kod djece, ona se moraju uspavati. MR je relativno osjetljiv u otkrivanju zadebljanja sinovijalne membrane, ali ne može uvijek razlikovati sinovijalnu tekućinu od krvi u zglobu.

Ultrazvuk (UZV)

UZV zgloba ima mnoge prednosti u odnosu na običan rendgen jer ne koristi zračenje i pruža informacije o zahvaćenosti mekog tkiva. Također ima prednosti u odnosu na magnetsku rezonancu jer se djeca ne moraju uspavljivati, oduzima manje vremena, jeftinija je pretraga i dostupna je u većini zdravstvenih ustanova. Postoji dobra korelacija između nalaza učinjenim UZV-om i MR-om.

Ultrazvuk je vrlo koristan za utvrđivanje abnormalnosti tkiva odgovornih za bol u zglobovima kod ovih bolesnika. Također otkriva prisutnost krvarenja zglobova brzo i točno, čime se omogućuje diferencijalna dijagnoza akutne hemartroze (akutnog krvarenja u zglob) i praćenje kronične artropatije (kroničnih promijena u zglobu). U usporedbi s MR-om, mišićno-koštani UZV puno je osjetljiviji u otkrivanju krvarenja u zglobu i njihovo razlikovanje od „nekrvavih „izljeva. No, MR je bolji u otkrivanju i praćenju zadebljanja sinovijalne ovojnice.

Ultrazvuk se također može koristiti za otkrivanje promjena u kostima kao na primjer:

  • rubne koštane erozije,
  • površinske koštane ciste i
  • defekte periferne zglobnu hrskavice.

Moguće ograničenje ultrazvuka je da dječji zglobovi imaju potpuno drugačiji izgled od zglobova odraslih osoba. U nedostatku pedijatrijskih atlasa zglobova i iskustva ispitivača, ove razlike mogu otežati tumačenje ultrazvuka dječjih zglobova.

Ultrazvuk se trenutno smatra točnim sredstvom za rano dijagnosticiranje artropatije, no njegova osjetljivost na promjene u zglobu i razvoj bolesti tijekom dugotrajnog praćenja i dalje nije potvrđena studijama. Treba imati na umu i da je UZV tehnika ovisna o ispitivaču.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika