Hemofilna artropatija – liječenje boli

Farmakološko liječenje.

Često su potrebni lijekovi za akutno i kronično liječenje boli kod hemofilne artropatije. Prikladnost odabranog lijeka ovisi o intenzitetu boli i profilu nuspojava svakog lijeka osobno. Kao i za druga mišićno-koštana stanja lijekove za ublažavanje boli treba koristiti tako da se krene od lijekova slabijeg djelovanja i niže incidencije nuspojava kao što su paracetamol i NSAID lijekovi. Međutim, u bolesnika s hemofilijom, interferencija NSAID-a s funkcijom trombocita dovela je do preferirane uporabe selektivnih COX-2 inhibitora (celekoksib i etorikoksib), zbog njihovih ograničenih štetnih učinaka na funkciju trombocita i gastrointestinalni trakt. A lijekove poput acetilsalicilne kiselin, ibuprofena, ketoprofena, diklofenaka i druge NSAID-e treba izbjegavati. U području analgetskog liječenja hemofilne artropatije postoji nekoliko manjih studija i mišljenje stručnjaka. Sistemski kortikosteroidi imaju ograničenu učinkovitost i ne preporučuju se u liječenju akutne i kronične boli kod hemofilne artropatije.

Paracetamol

Paracetamol je lijek za bol i snižavanje temperature s perifernim i središnjim učinkom. S obzirom na njegovu široku upotrebu i prihvatljiv sigurnosni profil, trenutno je lijek prvog izbora za blagu do umjerenu akutnu ili kroničnu bol u zglobovima u bolesnika s hemofilnom artropatijom. Na središnjoj razini moguće djelovanje paracetamola je otpuštanje serotonina.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) imaju djelovanje na bol, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, kao i protuupalno djelovanje i koriste se u borbi protiv bolova u mišićno-koštanom sustavu. Imaju neželjeni učinak povećanja rizika od gastrointestinalnog krvarenja, povećavaju rizik od kardiovaskularnih događaja, te rizik zatajenja bubrega.

Uzimajući u obzir da bolesnici s hemofilijom imaju povećan rizik od krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava i da selektivni COX-2 inhibitori nose manji rizik od ovih nuspojava, ovi lijekovi su izbor u liječenju bola. Druge nesteroidne protuupalne lijekove treba izbjegavati.

Smjernice za liječnje bola kod hemofilne artropatije postavljaju COXIB-e kao drugu liniju izbora nakon paracetamola.

Celekoksib i etorikoksib učinkoviti su protiv boli kod hemofilne artropatije ako se koriste do šest tjedana. Međutim, uporaba COXIB-a povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja, iako stupanj rizika nije viši od onog za druge NSAID-e. Stoga, prije propisivanja COXIB-a i općenito nesteroidnih protuupalnih lijekova, svaki bolesnik treba proći procjenu kardiovaskularnog rizika, osobito kod starijih osoba. Nadalje, kao i za druge nesteroidne protuupalne lijekove, COXIB-e treba koristiti s oprezom u bolesnika s povišenim krvnim tlakom i bubrežnom disfunkcijom, što je uobičajeno u bolesnika s hemofilijom. No, ipak je manja incidencija bubrežnih nuspojava s COXIB-ima u usporedbi s drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Opioidi

Dugotrajnu uporabu opioida kao analgetika treba izbjegavati zbog kronične prirode artropatije u osoba s teškom hemofilijom, a time i rizika od ovisnosti o ovim lijekovima. Dakle, opioidi nisu indicirani za dugoročno liječnje bola kod ovih bolesnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika