Teško dišem, jesam li anksiozna?

Pozdrav,

žensko sam, imam 22 godine, ne pušim ( ali sam zbog roditelja pasivni pušač), ne pijem alkohol niti konzumiram neke supstance, visoka sam oko 174 cm i imam oko 82/83 kg.

Pišem Vam zbog problema s disanjem. Svakodnevno imam osjećaj kao da se borim za zrak, što je jako iscrpljujuće i psihički i fizički. Stalno imam potrebu za “napuniti pluća”, pa stalno duboko uzdišem, ali zrak kao da se u jednom momentu prekine i ne udahnem onoliko koliko mogu, onda krećem zijevati i po nekoliko minuta samo da uspijem nekako taj zrak udahnuti. To mi se javlja i kod lakših fizičkih napora, ali i u mirovanju. Otišla sam kod doktorice, ona je poslušala pluća i rekla da ništa ne čuje i nije me slala na daljnje pretrage. Dodala je da misli da sam malo anksiozna i na tome je ostalo. Nije mi ni objasnila sto je anksioznost i kako da se nosim s tim. Ali je rekla i da to može biti uzrokovano mojom anemijom. Po prirodi sam osoba koja je dosta zabrinuta, ne samo za svoje zdravlje nego i u svim područjima života. Često imam osjećaj da ja ne znam kako se opustiti. Imala sam do sada i nekoliko epizoda napadaja panike. Te svoje probleme sa disanjem sam uvijek prepisivala stresu i napetosti, ali me počelo zabrinjavati što mi se javlja i u mirovanju. Imam strah da premalo kisika ulazi u mene pa da mi organi ostaju bez potrebne doze kisika za normalno funkcioniranje. Od simptoma bih još navela i gutanje zraka( jako jako često) od čega sam počela jako podrigivati i ispuštati vjetrove( glasan zvuk i jako su česti). Isto tako od jako učestalog zijevanja i stezanja mišića u licu boli me glava kod sljepoočnica. Imam li razloga za brigu ili je to više povezano sa psihom?

Srdačan pozdrav i hvala Vam unaprijed na odgovoru 🙂

1.6.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovana,

Anksioznost označava tjeskobno stanje i ukoliko je Vaša liječnica na nju posumnjala, treba Vam pružiti i odgovarajuću psihološku podršku. U anksioznosti se mogu javljati svi navedeni simptomi (i problemi s disanjem, funkcionalnim probavnim tegobama). Ukoliko imate anemiju uzrokovanu manjkom željeza, potrebno ju je liječiti odgovarajućim preparatom željeza jer manjak željeza dovodi do dodatnog opterećenja rada srca, osjećaja umora, pospanosti… Nastojte da Vaši roditelji ne puše u prostorima u kojima boravite.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika