Ventrikularne ekstrasistole – upit

Poštovani doktore/ice, imam 34 godine i inace sam dobrog zdravlja. Prije dva tjedna bila sam primljena na odjel kardiologije zbog Ves ekstrasistola i nesvjestice. Na kraju su svi laboratorijski nalazi bili uredni, ukljucujuci ultrazvuk srca i 24h Holter. Zabiljezeno je 28 Ves ekstrasistola. Doktorica me umirlia rekavsi da je to broj oko kojeg se ne treba zamarati, da ih ona ima preko 4000 u danu. Preporucen mi je Tilt test za koji cekam termin.Također sam bila kod endokrinologa i cekam 5.dan menstruacije kako bih izvadila hormone koje je preporucio. Stitnjaca je uredna.
Ono sto me brine i dalje je to sto ih ja osjecam najcesce ujutro do otprilike 13 sati. U Velikom broju.. I postaje nesnosno. Zasto su tako pojacane ujutro i mogu li piti nesto sto bi smanjilo broj istih? Terapiju nisam dobila. Hvala!

7.3.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Prema ovom što ste napisali kod Vas se radi o veoma malom broju ventrikularnih ekstrasistola i nije nađeno bolesti srca kao uzrok istih. Često se pojavljuju u zdravih osoba u slučajevima stresa, anksioznosti, prilikom konzumiranja kofeinskih pića, alkohola, a kod žena se češće javljaju u 2. fazi menstrualnog ciklusa. Mogu se naći u slučajevima poremećaja funkcije štitnjače, elektrolitskih poremećaja, anemije i sl. Ukoliko ih osjećate i one Vam uzrokuju brigu, posavjetujte se s kardiologom u svezi terapije. Kad su pacijentu ovakvi simptomi nepodnošljivi, odnosno izazivaju brigu, tada kardiolog procjenjuje da li treba uvesti antiaritmik (najčešće se uvodi lijek iz skupine beta blokatora).

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika