Da li će biti potrebna operacija i koliko je opasno jer za neki daljnji pregled sve se dugo čeka?

Nalaz MR – aneurizmatsko izbočenje u području C4 segmenta lijeve ICA usmjereno straga i kranijalno, dubine 3,6 mm promjera vrata 3,2 mm. Izostanak prikaza lijeve vertebralne arterije.
Imam 63 godine , uhvatio me strah pa vas molim za savjet da li će bit potrebna operacija i koliko je opasno jer za neki daljnji pregled sve se dugo čeka. Molim savjet .

27.6.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Aneurizma označava proširenje stijenke krvne žile, u Vašem sluačaju radi se o krvnoj žili vrata koja se zove unutarnja karotidna arterija. Aneurizmatska proširenja ponekad je potrebno pratiti a vrlo često aktivno liječiti različitim tretmanima koji uključuju otvorenu operaciju i endovaskularnu intervenciju. Endovaskularnu intervencija radi radiolog i ona ne prestavlja operativno liječenje. Koji od ovih tretmana je najbolji je individualno, što znači da se za svakog bolesnika na temelju njegovih karakteristika (dobi, popratnih bolesti) i karakteristika proširenja odlučuje kako bi se postigao najbolji ishod. Otvorena kirurška intervencija je godinama bila glavni tretman za bolest karotidne aneurizme, ali je endovaskularna terapija također pokazala vrlo veliku učinkovitost. Svakako bih Vam savjetovala da se javite neurologu subspecijalisti cerebrovaskularnih bolesti kako bi započeli liječenje. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika