Imam vrtoglavice koje mi liče na vestibularni neuritis. Kako se liječi?

Poštovani,
Prije 3 godine sam preboljela gripu i mononukleozu. Bila sam dosta loše prilikom infekcije i trebalo mi je dosta dugo vremena da se oporavim. No, nakon nekog vremena krenuli su problemi u vidu bolova u zglobovima, mišićima, strašnog umora, mučnina, slabosti, migrena i vrtoglavica. Obišla sam razne specijaliste (endokrinolog, kardiolog, neurolog, gastroenterolog, ginekolog, reumatolog, imunolog) i većinom je sve bilo u redu osim što su mi pronašli da imam visoka antitijela na ebv (normalno je do 7 ja sam imala 688) i prilikom svakog vađenja krvi sam imala povišene sve parametre za upalu (crp mi je uvijek oko 15, sedimentacija uvijek duplo veća od gornje referentne vrijednosti, ige jako povišen, imunoglobilini svi iznad gornje referentne granice). I štitnjača pod kontrolom supstitucijskom terapijom.
S bolovima u tijelu sam naučila živjeti, s umorom isto, mučninu već znam kako tretirati, no vrtoglavice i glavobolje su bile dosta jake. U kolovozu sam imala Covid i nakon toga tek počinje kaos. Glavobolje su svakodnevne, nekad slabije nekad takve da ne mogu otvoriti oči. Vrtoglavice kreću iz korijena nosa i čela, s osjećajem pritiska i punoće u ušima i znaju biti toliko nagle da jednostavno ne mogu mrdnut i u tom trenu poblijedim kao mrtvac.
Malo sam čitala o vrtoglavicama i moja vrtoglavica mi najviše liči na vestibularni neuronitis. Može li kod te dijagnoze biti povećano sve iz krvi što pokazuje upalu? Kako se liječi? Čekam pregled kod orl…

21.11.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Vestibularni neuritis je upala vestibularnog živca koja se klinički manifestira kao vrtoglavica. Vrtoglavica je lažni osjećaj da se ljudi, njihova okolina ili oboje kreću ili okreću. Vestibularni živac nalazi se u uhu i bitan je za osjećaj ravnoteže. Kada je oštećen upalom informacija o položaju tijela u prostoru (osjet koji nazivamo ravnotežom) ne prenosi se pravilno u mozak i osoba razvija osjećaj vrtnje. Vid i informacije iz zglobova i mišića tijela također daju informacije mozgu o položaju tijela. Ipak, za dobar osjećaj držanja i ravnoteže potrebno je pravilno funkcioniranje vestibularnog živca.
Tegobe u sklopu vestibularnog neuritisa obično se popravljaju spontano nakon nekoliko dana. Međutim, simptomima je potrebno oko tri tjedna da potpuno nestanu. Tegobe se mogu i ponavljati tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci. Ne postoji standardni tretman za sam vestibularni neuritis, ali nekoliko stvari može pomoći u smanjenju simptoma tijekom oporavka. Vestibularni neuritis može se liječiti kortikosteroidima (vrsta protuupalnih lijekova) u ranim fazama. Određeni lijekovi mogu pomoći kod vrtoglavice i mučnine. Kod obilnog povraćanja i prijeteće dehidracije potrebna je i intravenska nadoknada tekućine. Znatno može pomoći i vestibularna rehabilitacijska terapija. To uključuje izvođenje pokreta, kao što su Brandt-Daroff vježbe, kako bi se mozak prilagodio promjenama u osjećaju ravnoteže. Kod prvog izvođenja ovih vježbi simptomi se mogu privremeno pogoršati. Mozak se može prilagoditi promijenjenim signalima koji su posljedica neuritisa u procesu poznatom kao kompenzacija. Vježbe vestibularne rehabilitacije olakšavaju ovu kompenzaciju. Vježbe mogu pružiti olakšanje odmah, ali primjetna razlika se možda neće pojaviti nekoliko tjedana. Neki bolesnici moraju nastaviti s vježbama godinama kako bi održali optimalnu funkciju unutarnjeg uha, dok drugi mogu potpuno prestati raditi vježbe bez ikakvih daljnjih problema. Ključna komponenta uspješne prilagodbe je napor da se nastavi kretati, unatoč simptomima vrtoglavice i neravnoteže. Sjedenje ili ležanje mirne glave, iako je ugodnije, može produžiti ili čak spriječiti proces prilagodbe.
Poboljšanje simptoma trebalo bi se javiti nakon nekoliko dana, iako može potrajati tri tjedna do potpunog oporavka. Povremena vrtoglavica može se javljati i nakon nekoliko mjeseci.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika