Je li moguće da imam multipla skelorzu?

Poštovani
Unazad 2,5 mjeseca počinje da mi mravinjanje lijevo stopalo,vid mi postaje zamucen i u glavi mi počinje vladati neka zamucenost kao da ne mogu vladati tijelom.Uradjen je MRI mozga i Pronadjena je promjena od 4 mm.

I nakon 2,5 mjeseca simptomi zamucenosti u glavi mutnog vida i mravinjanj nisu prošli.

Da li je moguće da imam multiplusklerozu a da ista nije na osnovu magneta ustanovljena. Trenutno cekam
nalaz vep-a ukoliko imam MS da li bi nalaz Vepa to trebao pokazati?

Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru.

Nalaz MRI : Kod MRI mozga intezitet signala moždane supstance infratentorijalno je primjeren uz medioponiranu, primjereno kalibriranu četvrtu moždanu komoru. Celeberalne tonzile su u nivou foramen magnuma. PCU su slobodni. Lijevo frontalno, subkortikalno je vidljiva manja, T2 / FLAIR hiperintenzna area promjera cca 4 mm koja je na DWI sekvenci hiperinteziteta, a na ADC mapi izointenzna. CC je primjerenog intenziteta signala. Treće i bočne moždane komore su primjerenog smještaja forme i širine. U orbitama i selarnoj regiji se ne uočava upadljiva patomorfoloska promjena.
Zaključak: lezije nespecifičnih MRI karakteristika locirane lijevo frontalno subkortikalno koja imponira kao lezija nastala na terenu poremećaja u mikrocirkulaciju.

10.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Dijagnoza multiple skleroze se postavlja na temeju kliničke slike i potvrđuje dijagnostičkim testovima koji uključuju MR, evocirane potencijale i analizu cerebrospinalnog likvora. Ukoliko postoji sumnja na ovu dijagnozu svakako bi trebalo učiniti analizu cerebrospinalnog likvora te bih Vam preporučila da se javite u centar za multiplu sklerozu kako bi se učinila potrebna dijagnostička obrada. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika