Majka ima jake vrtoglavice, što da radimo?

Postovani,
moja majka ima 80 godina, dijabetes tipa 2 i atrijalnu fibrilaciju. Od lijekova, uzima svakodnevno Siofor i Berthillion, po potrebi i Rytmonorm.
Od prije nekoliko dana ima jake vrtoglavice čim sjedi ili hoda, one joj potpuno onemogućuju kretanje, često su praćene šumom u ušima.
Tegobe se pogoršavaju pri kisnom vremenu, jučer je vrtoglavica potpuno nestala, a danas je ponovo vrlo jaka, po prvi put je danas majka imala i povraćanje.
Tlak i šećer su na normalnom nivou, pije dosta tekućine i nije žedna.
Da li bi lijek protiv vrtoglavice mogao pomoći, ako da, koji?
Unaprijed Vam zahvaljujem.

22.9.2021

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovani
Hvala Vam na pitanju. Obzirom na dob Vaše majke kao i bolesti od kojih boluje svakako bih savjetovala da se Vaša majka javi svom liječniku obiteljske medicine koji može pregledati Vašu majku, ordinirati laboratorijske pretrage te uputiti majku da učini snimanje mozga MSCT. Obzirom da se centar za ravnotežu nalazi u unutarnjem uhu a Vi ste naveli da su prisutni i šumovi u uhu bilo bi dobro učiniti i pregled ORL-a. Brojni su uzroci vrtoglavice, mogu biti vezani uz stanja i bolesti mozga ali i unutarnjeg uhu te liječenje prvenstveno ovisi o uzroku. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika