Molim objašnjenje nalaza RTG kralježice

RTG KRALJEZNICE
C2 NA C3 POMAKNUTO 2 mm
C4 NA C5 ZA 1,7 mm
C6 NA C7 ZA 1,5 mm
TH12 sa Schmorlovom hernijom gornje i donje pokrovne plohe
DORSPOZICIJA
L1 NA L2-4,3 mm
L2 NA L3-4mm
L3 NA L4-3,5mm
na L5-3,8 mm te L5 NA S1 ZA 3 mm
Skleroza artikulacijskih ploha malih zglobova te anomalno srastavanje donjeg artikulacijskog nastavka L5.
SKLEROZA SPINOZNIH NASTAVAKA,VALOVITO KONTINUIRANI SI ZGLOB REDUCIRANOG i,a. prostora desno
na fizikalnim su muzu rekli nalaz ok skinut trbuh promjenit prehranu i vjezbati ali 6 mj.nakon snimanja rtg-a VRTOGLAVICE UJUTRO BOLNE GLAVOBOLJE,TENISKI LAKAT LJEVE I DESNE RUKE,BOLNE SAKE,ZBLOBOVI.
ON UPORNO TRENIRA ALI SVE GA VISE BOLE ZGLOBOVI TE LEDA.
VJEROVATNO JAKO LOSE NAPISANO ALI NESUMNJAM DA CEMO DOBIT POZITIVNI ODG.STA UCINIT KUDA KRENUT I KOME SE OBRATIT.
MOLIM STO BOLJE OCITATI NALAZ I HVALA

20.11.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Pretpostavljam da je zbog tegoba gospodin u tretmanu fizijatra te bi svakao trebalo nastaviti i dalje s fizikalnom terapijom. Kao neurolog mogu Vam odgovoriti na pitanje vrtoglavice za koju ste naveli da gospodin osjeća. Vrtoglavica je subjektivan osjećaj vrtnje svog tijela ili okoline. Bolesnici ovaj osjećaj često opisuju kao okretanja prostorije ili predmeta oko njih. Vrtoglavica je simptom a ne bolest sama po sebi. Može biti rezultat brojnih različitih stvari, od kojih su neka ozbiljna a neka spontano prolaze sama po sebi. Pri pokretima glave često se pogoršava a može početi nekoliko sekundi nakon određenog pokreta glave ili promjene položaja tijela.
Neke vrste vrtoglavice će se dogoditi samo jednom, a neke će se nastaviti ponavljati dok se ne pronađe uzrok.
Vrtoglavica može biti rezultat problema s unutarnjim uhom, koje kontrolira ravnotežu i tada se naziva periferni vertigo. Ukoliko je vrtoglavica rezultat promjena u samom mozgu ili moždanom deblu radi se o centralnoj vrtoglavici. Brojni su uzroci periferne vrtoglavice poput benignog pozicijskog paroksizmalnog vertiga, upale uha, upale vestibularnog živca. Uzroci centralne vrtoglavice su moždani udar, traumatska ozljeda mozga, infekcija, tumori ili multipla skleroza.
Vrtoglavice se često dijagnosticira klinički uz temeljitu anamnezu i klinički pregled.
Određeni klinički testovi poput Dix-Hallpike manevra (pacijenti se brzo spuštaju iz sjedećeg položaja u ležeći položaj), mogu biti od pomoći pri procjeni vrtoglavice. Ponekad je potrebno napraviti i audio vestibularno testiranje (testiranje sluha i ravnoteže). Kod sumnje na centralni uzrok vrtoglavice potrebno je napraviti i MR mozga.
Najčešći uzrok vrtoglavice je benigni pozicijski paroksizmalni vertigo ili BPPV. Ovo stanje se javlja iznenada, bez upozorenja (paroksizmalno) pri specifičnim položajima glave (pozicijski) te najčešće spontano prolazi (benigni). Nastaje pri poremećaju centra za ravnotežu koji se nalazi u unutarnjem uhu. Posljedica je stvaranja sitnih čestica (kristala) koji uzrokuju osjećaj vrtnje. Javlja se vrlo često u osoba bilo koje životne dobi. Karakteristično je da različiti pokreti glave izazivaju vrtoglavicu koja se pri mirovanju smiruje. Postoje i drugi uzroci vrtoglavice, uključujući ozljede glave, moždani udar, infekcije, poremećaje unutarnjeg uha. Vrtoglavica često prolazi sama od sebe. U slučaju jake mučnine mogu se ordinirati lijekovi protiv mučnine koji pomažu u uklanjanju simptoma, ali neće spriječiti napade vrtoglavice. Liječenje s ovim lijekovima ne bi trebalo trajati više od nekoliko dana. Postoji nekoliko vježbi koje mogu ublažiti nelagodu vrtoglavice, a one uglavnom uključuju održavanje određenog položaja glave.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika