Molim vas da mi objasnite nalaz MSCT sinusa, sto to znaci i sto činiti dalje

Molim vas da mi objasnite sljedeci nalaz MSCT sinusa, sto to znaci i sto činiti dalje
Nalaz MSCT:
MSCT paranazalnih šupljina
Na učinjenim transverzalnim presjecima kroz paranazalne šupljine, te multiplanarnim rekonstrukcijama u koštanom „prozoru” vidi se smanjena pneumatizacija frontalnog sinusa s desne strane uz urednu pneumatizaciju ostalih prikazanih paranazalnih šupljina.
Svi drenažni otvori PNS su prohodni.
Manje rubno zadebljanje sluznice oba maksilarna sinusa, te zadebljanje sluznice stražnje etmoidne celule s desne strane.
Prominencija apeksa korijena molara u alveolarni recesus oba maksilarna sinusa.
Desnostrana devijacija nosnog septuma. Hipertrofija sluznice donjih i srednjih nosnih školjki s redukcijom donjih i srednjih nosnih hodnika.
Ne vidi se znakova koštane destrukcije.
Kao nus nalaz vide se naglašeniji kalcifikati pinealne žlijezde na arealu od cca 10 mm, više rubno položeni, ( snimke neadekvatne za analizu mozga ) – sukladno kliničkoj indikaciji dolazi u obzir učiniti MR mozga.

12.4.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Kao neurolog odgovoriti ću na pitanje koje se odnosi na pinealnu žlijezdu. Pinealna žlijezda je dio mozga koji ima ulogu kontroliranja spavanja, načina na koji donosite odluke i načina na koji percipirate stvarnost. Za ove funkcije žlijezda proizvodi hormon koji se zove melatonin. Ponekad se na pinealnoj žlijezdi pojave kalcijeve mrlje, poznate i kao kalcifikacija. Postoje brojna istraživanja o simptomima kalcifikacije ove žlijezde i o tome uzrokuje li ona uopće simptome. Neki potencijalni znakovi mogu uključivati nesanicu i napadaje migrene. Promjene na pinealnoj žlijezdi mogu se detaljnije prikazati MR-om mozga te Vam je upravo zbog toga ova pretraga i preporučena. To ne znači nužno da je nalaz zabrinjavajući te da će biti potrebno daljnje liječenje. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika