Možete li mi pojasniti CT nalaz sinusa?

Molim da mi pojasnite nalaz CT:

Maksilarni sinusi su rubno zadebljane sluznice do 4mm.U dnu lijevog nalazi se retencijska cista duljine 15 mm.Medijalno od nazolakrimalnih kanala nalazi se po jedna kostana pregrada koja nepotpuno odvaja prednje medijalne dijelove oba sinusa u smislu Hallerovih celula.Celulu su ispunjene solidnim sadrzajem a suzavaju usca i infundibulume koji su neprohodni. Oba OKM su skoro kompletno zatvorena a iz lijevog se spusta polipoidna tvorba u srednji nosni hodnik nesto iznad donjeg ruba srednje skoljke. Manje polipoidne hiperplazije sluznice ispunjavaju veci dio etmoidnihcelula i tp pretezno srednjih.Frontalni sinusi su uredne pneumatizacije,jedino se u njihovim recesusima nalaze zadebljanja sluznica koja suzava lijevi i kompletno opstruira desni frontalni recesus.U sfenoidnim sinusima nalazi se minimalno zadebljana sluznica ali koja opstruira usca oba sinusa.
Srednje skoljke su displasticne,desna hipertroficna a lijeva atroficna.Gornji nosni hodnici su djelomicno zatvoreni hiperplazijom sluznice a u srednji lijevi prominira opisani polip.Takoder je jedna polipozna promjena fokalno opstruira i lijevi glavni hodnik pruzajuci se izmedu septuma i srednje skoljke.Pterigoidni kanali lagano prominiraju u sfenoidni sinus a desni je parcijalno defektne kostane ljuske.
Olfaktorna fosa: obostranoje tip II po Kerosu.
Kanal optickog zivca je obostrano De Lano tipa 2.
D razini lubanjske baze a lijeva je odvojena 2mm.

Ljubazno zahvaljujem na odgovoru.

12.4.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. CT sinusa je opisan u smislu promjena koje odgovaraju izraslinama koje nazivamo polipi. Poradi istog trebali bi se obratiti specijalisti ORL i dogovoriti liječenje. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika