MR nalazi – molim pojašnjenje

Poštovani, ako biste mi mogli malo pojasniti nalaz MR mozga i MR vratne kralježnice. Kod neurologa imam kontrolu tek za par mjeseci. Radila sam MR zbog jakih glavobolja u potiljku koje su se intenzivirale nakon provedenih fizikalnih terapija i vježbi na koje sam išla zbog bolova u vratnoj kralježnici i ramenima.
MR pregled endokranijuma . Urađeni su T1W sagitalni, T2W/ T2 Flair/DWI/T2W transverzalni i T2W Korobalno tomogrami endokranijuma- zaključak obostrano u globus paladiusu hiperintenzne lezije koje gase signal na T2W u smislu taloženja paramagnetika-dalja obrada u skladu s neurološkim nalazom.
MR pregled cervikalnog segmenta kilčmenog stuba:urađeni su T1W i T2W sagitalni, T2W transverzalni tomogrami C2:C-7segmenta- ispravljena cervikalna lordoza, manja protruzija IV diska na C5-6 nivou.
S poštovanjem

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Promjene na MR kralježnice pokazuju protruziju diska. Spinalni diskovi se nalaze između kralježaka i djeluju kao amortizeri, razdvajajući kralješke u kralježničnom stupu. Sastoje se od mekane, želatinozne jezgre koja se može istisnuti u spinalni kanal što se naziva protruzijom diska. Kralježnica tijelu pruža pokret i potporu, ali također štiti leđnu moždinu iz koje izlaze kralježnički živci. Nadraživanje korijena živaca izbočenim diskom može proizvesti bol. Bol nastaje samo kada izbočeni dio diska zadire u obližnje živce. Poradi ovog nalaza trebali bi svakako intenzivno provoditi fizikalnu terapiju. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim
Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika