Muči me vrtoglavica, možete li mi nekako pomoći?

Poštovani, Već me otprilike tjedan dana muči vrtoglavica. Nisam imala nikakve mučnine već blage glavobolje. Prije bi mi se ponekad znalo zacrniti pred očima kad bi se naglo podigla jer imam često nizak tlak, ali sada mi se događa to da mi se vrti prostor oko mene čak i dok sjedim i ležim. Nedavno sam izvadila krvu sliku koja je bila uredna, također sam mjerila šećer i tlak koji su uredni. Hvala Vam na pomoći!

12.4.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Vrtoglavica je subjektivan osjećaj vrtnje svog tijela ili okoline. Bolesnici ovaj osjećaj često opisuju kao okretanja prostorije ili predmeta oko njih. Vrtoglavica je simptom a ne bolest sama po sebi. Može biti rezultat brojnih različitih stvari, od kojih su neka ozbiljna a neka spontano prolaze sama po sebi. Pri pokretima glave često se pogoršava a može početi nekoliko sekundi nakon određenog pokreta glave ili promjene položaja tijela.
Neke vrste vrtoglavice će se dogoditi samo jednom, a neke će se nastaviti ponavljati dok se ne pronađe uzrok.
Vrtoglavica može biti rezultat problema s unutarnjim uhom, koje kontrolira ravnotežu i tada se naziva periferni vertigo. Ukoliko je vrtoglavica rezultat promjena u samom mozgu ili moždanom deblu radi se o centralnoj vrtoglavici. Brojni su uzroci periferne vrtoglavice poput benignog pozicijskog paroksizmalnog vertiga, upale uha, upale vestibularnog živca. Vrtoglavice se često dijagnosticira klinički uz temeljitu anamnezu i klinički pregled.
Određeni klinički testovi poput Dix-Hallpike manevra (pacijenti se brzo spuštaju iz sjedećeg položaja u ležeći položaj), mogu biti od pomoći pri procjeni vrtoglavice. Ponekad je potrebno napraviti i audio vestibularno testiranje (testiranje sluha i ravnoteže). Kod sumnje na centralni uzrok vrtoglavice potrebno je napraviti i MR mozga.
Kako bi se vidjelo o čemu se radi kod Vas preporučila bih Vam da se javite svom liječniku te započnete daljnju obradu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgorovom, želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika