Prekomjerno znojenje i dehidracija. Kome da se obratim?

Poštovani, imam 34 god.,imam jedno pitanje a neznam u koje područije medicine spada mislim da je najbliže biomedicini, neurologiji i možda povezano s psihijatrijom.
Naime ja kroz znoj gubim puno elektrolita, i jako brzo dehidriram.
Taj problem mi se pojavio u dobi kad sam imao oko 1 god., starosti, kao dijete sam iz neobjašnjivog razloga dehidrirao. U bolnici su radili pretrage, te slali nalaze krvi roditelja na analize po pitanju genetskih bolesti.
Pretrage nisu ništa utvrdile, te sam samo dobio savijet da se pazim velikog znojenja i da jedem puno voča. Kao dijete nakon nekog vremena odbijo sam piti majčino mlijeko i pio samo sojino.
Kroz odrastanje više puta sam dehidrirao i primao infuziju. Danas se također znojim, te prilikom jačeg kontinuiranog znojenja, i visoke temperature zraka počinjem osijećat malaksalost, tjeskobu, opču slabost, unatoč što konzumiran puno tekučine i voča. To mi se ne događa često jer se pazim ali svaki veći fizički napor tj. dugotrajniji od 3, 4, 5 sati gdije se dosta znoji prestavlja mi problem. Također ljetni mjesci srpanj i kolovoz su mi dosta naporni.
U međuvremenu sam dobio ulcerozni colitis, danas sam stabilno po tom pitanju. Te sam poslije imao problem s tjeskobom i osijećajima panike.
Danas sam relativno stabilan po tim pitanjima. Bavio sam se dosta i sportom najviše vaterpolom jer se u vodi manje znoji, danas sam isto sportski aktivan ali i dalje imam problem koji sam vam izložio.
Ukoliko imate kakav savijet slobodno mi recite ili ako vas zanima nešto pitajte.

Hvala na saslušanju i srdačan pozdrav

19.7.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Prekomjerno znojenje ili hiperhidroza može se javiti u okviru raznih stanja od kojih je jedno od najčešćih poremećeni rad štitnje žlijezde i snižena razina glukoze u krvi. Vrlo je bitno naći uzrok prekomjernog znojenja jer ukoliko se isti ukloni nestaju i problemi. Lijekovi koji se mogu dati su blokatori actilkolina ali oni se nisu pokazali posebno djelotvornima a izazivaju čitav niz nuspojava tako da se rijetko prepisuju. Svakako bih savjetovala da se javite svom liječniku.
Nadam se da sam Vam pomogla s odogovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika