Osip od znoja u djece

Tijekom ljeta djeci vrlo često nastaju različiti osipi. Ne moraju svi osipi biti uzrokovani  virusima ili bakterijama već mogu nastati i uslijed pojačanog znojenja i visokih temperatura. Ovaj oblik osipa može biti više ili manje izražen na koži tijela i može zahvaćati cijelu kožu ili pojedine dijelove kao što su pregibi ili lice. Roditelji se obično uvijek zabrinu i pitaju se o čemu se radi i da li je potrebno radi osipa ići liječniku ili će osip proći i bez određene terapije. Uslijed znojenja i visokih temperatura čest je osip koji se naziva miliaria. Naziva se osip zbog vrućine, osip od sunca ili osip od znojenja, a u dermatologiji se opisuje u tri oblika kao Miliaria cystalina, Miliaria rubra i Miliaria profunda. Nastaje kada je protok znoja u kanalićima žlijezda znojnica spriječen i znoj ne uspijeva doći do površine kože već ostaje u kanalićima te tvori sitan osip. Osip se najčešće opaža na vratu, trupu ispod pazuha, pregibima ruku. Miliarija može nastati i u hladnije doba godine u djece i osoba koje su pretoplo odjevena ili radi povišene tjelesne temperature.

Milaria crystalinaje najblaži oblik reakcije na vrućinu, zahvaća samo površinski sloj kože (stratum corneum), izgleda poput sitnih mjehurića ili točkica, obično ne svrbi niti ne boli. Osip uglavnom prođe sam od sebe, bez terapije. Milaria rubra zahvaća dublji sloj kože (epidermis), osip izgleda poput crvenih sitnih izraslina koje izazivaju intenzivan svrbež. Može javiti odmah nakon izlaganja vrućini, ali je češći nakon nekoliko tjedana provedenih u toploj, vlažnoj atmosferi. Milaria profunda je rjeđi oblik osipa, zahvaća dublji sloj kože (dermis) i javlja se odmah nakon izlaganja vrućini ili intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti. 

Kada osip nastupi mora se kožu osušiti, ukloniti znoj i  prebrisati suhim ručnikom. Potrebno  je dijete češće tuširati, dobro posušiti kožu te ju namazati hidratantnom kremom. Svakako je bitno izbjegavati uvjete koji potiču jako znojenje kao što je jaka fizička aktivnost i preutopljavanje odjećom te biti u sjeni, hladu, u prostorijama koje se mogu rashladiti klima uređajem. Odjeća koja se nosi mora biti prozračna, nikako ne uz tijelo i od prirodnih materijala kao što je pamuk ili lan. Ne smije biti uska ili od umjetnih materijala niti pretopla već odgovarati za godišnje doba. Ako osip ne prolazi mogu se primjenjivati, ali u vrlo tankom sloju, kreme koje sadrže bakar i cink. Nikako se ne smiju koristiti gusti preparati ili  krema u debelom sloju jer bi se time moglo izazvati pogoršanje osipa. U rijetkim slučajevima i u osipa koji ne prolaze  mogu se primjenjivati kreme koje sadrže kortikosteroide, ali samo ako to odredi liječnik. Dok osip ne prođe ne preporučuju se uljne kupke ili primjena uljnih preparata na tijelo kako ni primjena uljastih gelova za tuširanje. Gusti preparati za zaštitu od sunca mogu također zatvoriti žlijezde znojnice pa je za dječju kožu potrebno primjenjivati poroizvode koji su namijenjeni djeci.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika