Prije 5 dana udarila sam glavom u zid i zanima me je li moguće da sam imala blaži potres mozga?

Poštovani,
Zanima me Vaše mišljenje. Prije 5 dana udarila sam glavom u zid i zanima me je li moguće da sam imala blaži potres mozga.
Uglavnom, par dana nakon jako me boljela desna strana glave, arkada i jagodicna kost i nije mi bilo jasno što se točno dogodilo, mislila sam da se ne sjećam svega jer sam popila par čaša alkohola. Drugi dan imala sam jaku glavobolju, isto sam mislila da je zbog alkohola (ali inače mi se to nikad ne dešava)… Od onda, nijednu noć nisam mogla zaspati na vrijeme. I danas sam se odjednom sjetila kako sam se u naguravanju udarila s tom desnom strane glave u zid. Googlala sam i na internetu prepoznala moguće simptome potresa mozga. Može li se to ikako provjeriti i potvrditi ili je već prekasno?
Hvala unaprijed i srdačan pozdrav

14.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Potres mozga je traumatična ozljeda mozga koja utječe na moždane funkcije i obično je posljedica udarca u glavu. Simptomi su obično privremeni i većina ljudi se potpuno oporavi nakon potresa mozga.
Simptomi potresa mozga variraju ovisno o težini ozljede i samoj osobi. Znakovi i simptomi potresa mozga mogu biti suptilni i ne moraju se pojaviti odmah. Simptomi mogu trajati danima, tjednima ili čak duže. Uobičajeni simptomi su glavobolja, gubitak pamćenja (amnezija) i zbunjenost. Amnezija obično uključuje zaboravljanje događaja koji je izazvao potres mozga. Osim ovih simptoma mogu se javiti mučnina, povraćanje, umor, zamagljen vid i vrtoglavica. Dijagnoza je klinička na temelju podataka te rezultata pregleda koji uključuju neurološki status. U slučaju ozbiljnih simptoma potrebno je učiniti MR ili CT mozga kako bi se utvrdilo postoje li ozbiljne ozljede mozga. Liječenje potresa mozga ovisi o težini simptoma. Ako potres mozga uzrokuje glavobolju prepisuju se lijekovi koji ublažavaju bolove poput ibuprofena. Bitno je da osoba s potresom mozga miruju, izbjegava sportske i druge naporne aktivnosti te vožnju vozilom ili biciklom 24 sata ili čak nekoliko mjeseci, ovisno o težini ozljede. Alkohol može usporiti oporavak, te ga je potrebno izbjegavati do potpunog oporavka. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika