Postkomocijski sindrom

Odnosi se simptome koji zaostaju nakon potresa mozga kroz više od šest tjedana.

Većina simptoma potresa mozga povući će se unutar otprilike dva tjedna. U slučajevima kada simptomi traju dulje od jednog ili dva mjeseca postavlja se dijagnoza postkomocijskog sindroma. Simptomi koji se javljaju su glavobolja, vrtoglavica i problemi s koncentracijom i pamćenjem. Tegobe mogu trajati tjednima do mjesecima. Blaga traumatska ozljeda mozga poznata je kao potres mozga. Može se dogoditi kao posljedica pada ili prometne nesreće, tijekom bavljenja kontaktnim sportovima i drugih stanja. Rizik od razvoja ovog sindroma nije povezan s težinom ozljede. Kod većine ljudi simptomi se pojave unutar prvih 7 do 10 dana i nestanu unutar tri mjeseca. Ali ponekad mogu trajati godinu dana ili više. 10 do 30% bolesnika s postresom mozga razvijaju postokomocijski sindrom. Brojni su čimbenici koji određuju razvoj ovo sindroma poput ženskog spola, starije dobi, jakog udarca, povijest prethodnog potresa mozga.

Klinička manifestacija

Simptomi koji se javljaju su:

 • Glavobolje. Glavobolje nakon potresa mozga najčešće se definiraju kao glavobolje tenzijskog tipa. Oni mogu biti povezani s ozljedom vrata koja se dogodila u isto vrijeme kad i ozljeda glave. Ponekad odgovaraju migreni.
 • Vrtoglavica
 • Umor
 • Razdražljivost
 • Anksioznost
 • Poremećaji sna u vidu poteškoća s uspavljivanjem ali i prekomjernog spavanja
 • Gubitak koncentracije i pamćenja
 • Zujanje u ušima
 • Zamagljen vid
 • Osjetljivost na buku i svjetlo
 • Rijetko, smanjenje okusa i mirisa

Dijagnostičke pretrage

Niti jedan test ne može dokazati postkomocijski sindrom. Ponekad je potrebno učiniti MSCT ili MR mozga da se provjeri ima li drugih potencijalnih problema koji bi mogli uzrokovati simptome. Ove pretrage mogu otkriti strukturne promjene mozga.

Liječenje

Liječenje je simptomatsko ovisno o simptomima. U slučaju glavobolje daju se analgetici koji se inače koriste za migrene ili glavobolje tenzijskog tipa učinkoviti. Pretjerana uporaba lijekova protiv bolova može pridonijeti upornim glavoboljama nakon potresa mozga. Ukoliko dominiraju problemi s pamćenjem i razmišljanjem treba imati na umu da većina ovih simptoma nestaje sama od sebe u tjednima do mjesecima nakon ozljede.

Postokomocijski sindrom obuhvaća simptome koji počinju nakon nekoliko minuta, sati ili dana nakon potresa mozga i traju mjesecima. Simptomi s vremenom slabe i u većini slučajeva na kraju potpuno nestanu. Kod većine ljudi, simptomi sindroma nakon potresa mozga obično se poboljšaju i nestanu unutar tri mjeseca nakon početnog udarca u glavu. Ne postoji specifično liječenje sindroma nakon potresa mozga koje bi ubrzalo oporavak te je zbog toga bitno prevenirati ozljede glave.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika