Somatoformni poremećaj autonomnog živčanog sustava

Poštovani,
zbog simptoma straha, lupanja srca, vrtoglavice, nesanice postavljena mi je dijagnoza somatoformnog poremećaja autonomnog živčanog sustava, te koristim terapiju deanxit 1 tableta ujutro te rivotril 2 mg navečer jedna četvrtina. Obavila sam sto se tiče srca kompletnu kardiološku obradu, nalazi su uredni. Također, obavila sam i MR mozga gdje je također nalaz uredan, kao i nalaz štitnjače i laboratorijskih pretraga krvi.
Prije nekoliko dana sam obavila MR vratne kralježnice te je nalaz sljedeći:
MR vratne kralježnice u standardnim sekvencama prikazuje izravnanje fiziološke lordoze s kifozacijon gdje je tjeme u segmentu C3-C4. SK skolioza. Održana je visina trupova kralješaka i održana stražnja IC linija. Bulging i.v.diska C3-C4, C6-C7. Održana širina spinalnog kanala i n.foramena bez vidljive kompresije na neuralne strukture. Kraljeznicna mozdina je urednih intenziteta i morfologije bez znakova sotingomijelije ili intra /exstraduralnog ekspanzivnog procesa. Nema kompresivne mijelopatije. Zakljucak promjena osovine vratne kraljeznice, bulging i.v.diska C3-C4, C6-C7. Molim vas pojašnjenje nalaza, jer unatrag 2 mjeseca osjećam svakodnevni pritisak u usima koji traje cijeli dan, da li to može biti povezano s vratnom kralježnicom? ORL pregled i pregled sluha sam također obavila i tu je sve uredno. Taj pritisak u usima me smeta i plaši, a još me dodatno prijateljica prepala da je i njezina mama imala pritisak na usi, a nedugo zatim i moždani udar… moja neurologica mi je rekla da pritisak može biti uzrokovan poremećajem živčanog sustava. Molim vas za vaše mišljenje. Hvala

8.9.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Opisane promjene vratne kralježnice odgovaraju degenerativnim promjenama poradi kojih bi preporučila da se javite fizijatru radi dogovora o fizikalnoj terapiji. Opisane promjene mogu uzrokovati bolove i napetost vratne muskulature ali ih ne bih mogla povezati o osjećajem pritiska koji navodite a još manje s moždanim udarom. Moždani udar je patologija krvnih žila a ne vratne kralježnice i obično zahvaća osobe starije životne dobi tako da se svakako slažem s mišljenjem Vaše neurologice. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika