Kako izgleda bolesnik s moždanim udarom? (2. dio)

Moždani udar može se prezentirati različitim simptomima što ovisi o dijelu mozga koji je oštećen…

Moždani udar može se prezentirati različitim simptomima što ovisi o dijelu mozga koji je oštećen. Najednostavnija podjela cerebralnih infarkta je na sindrom prednje i stražnje moždane cirkulacije.
Klinička slika kod infarkta prednje cirkulacije ovisi o zahvaćenoj arteriji. Začepljenje u području srednje moždane arterije (ACM – lat. arteria cerebri media) imat će za posljedicu slabost ili oduzetost suprotne strane tijela (uvijek je izraženija slabost (“oduzetost”) ruke u odnosu na nogu), spušten usni kut (“visi”) i gubitak osjeta suprotne strane tijela i lica.
Ovdje je važno napomenuti da se putovi živčanih vlakana koji su odgovorni za pokretanje udova križaju u stražnjem dijelu mozga te stoga opisani infarkt na MSCT mozga npr. na lijevoj strani mozga uzrokuje slabost desne ruke i noge! Također, oboljela osoba u pravilu ima i smetnje govora. Centar za govor se kod dešnjaka obično nalazi na lijevoj strani mozga te, ukoliko je pogođen infarktom mozga, može postojati nemogućnost izgovoranja riječi i rečenica uz očuvano razumijevanje tuđeg govora (motorna afazija). Druga mogućnost je da bolesnik može normalno izgovarati riječi, ali ne razumije i ne daje adekvatan odgovor na postavljeno pitanje, laici bi rekli da „nesuvislo govori“ (senzorna afazija). Kod većeg oštećenja bolesnik ne može govoriti niti razumije što mu se govori (globalna afazija).
U slučaju začepljenja u području prednje cerebralne arterije bit će izražena slabost ili oduzetost noge.
Poremećaj stražnje cirkulacije može se manifestirati različito ovisno o pogođenom području mozga. Najčešće se manifestira vrtoglavicom, mučninom, povraćanjem, poremećajem vida i smetnjama održavanja ravnoteže.
Trombotsko začepljenje bazilarne arterije obično dovodi do nagle smrti.
Američka udruga za bolesti srca (American Heart Association) u cilju upoznavanja najšire populacije s najčešćim simptomima moždanog udara osmislila je akronim FAST (eng. brzo) koji označava:
Facial weakness – može li se osoba nasmijati? Je li se spustio usni kut?
Arm weakness – može li osoba ravnomjerno podići obje ruke?
Speech problems – može li osoba razgovjetno govoriti i je li razumije što joj vi kažete?
Time – vrijeme je za pozvati hitnu pomoć.
U nadi da će se edukacijom stanovništa i primjenom akronima povećati znanje o moždanom udaru i dovesti do pravodobnog prepoznavanja njegovih simptoma, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora prilagodilo je navedeni engleski akronim hrvatskom jeziku i skovalo akronim GROM:
Govor – može li osoba razgovjetno govoriti I je li razumije to što joj vi kažete,
Ruke – može li osoba ravnomjerno podići obje ruke. Ukoliko jedna ruka “pada” ili je osoba ne može podići, postoji sumnja na moždani udar,
Oduzetost – provjeriti je li postoji oduzetost jedne polovice lica ili tijela,
Minute – su važne. Reagirajte odmah, pozovite prvu pomoć.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika