Averzija prema hrani

Imam 20 godina i unazad sigurno 10 godina imam nekakvih problema što se tiće ishrane naime radi se da zapravo jedem neraznoliko i stalno više manje jedno te isto,svaki puta kada oću probati nešto što nikad nisam prilikom jednog zalogaja imam osjećaja kao da mi se diže želudac i da ću se ispovraćat,nedavno sam bio probao nešto što nisam nikad i doslovno me teralo na povraćanje,što može biti uzrok tome svemu?

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Do pojave averzije na hranu može doći uslijed određenog negativnog učinka. Omražena hrana se često povezuje s epizodom povraćanja ili mučnine u prošlosti i ta se averzija naziva uvjetnom okusnom averzijom. Posebice, već nakon pojedinačnog iskustva mučnine ili povraćanja može se javiti averzija prema hrani.

Pokušajte s uvođenjem novih namirnica u vrlo malim količinama i opetovano ih uzimajte u više navrata kroz razdoblje koje sami prilagodite. Svaka nova namirnica koju usvojite za vas je u svakom slučaj pozitivan pomak. Nemojte se siliti ako Vam se određena namirnica ne sviđa jer ćete postići suprotan učinak.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika