Bolovi nakon operacije slijepog crijeva

Poštovani,
Unazada par mjeseci, točnije od 4.mjeseca ove godine pojavljuju mi se probavne tegobe.
U 3.mjesecu imala sam operaciju slijepog crijeva koja je dobro prošla i sve je kasnije bilo uredu. U 4.mj mi se pojavljuje mučnina koja je trajala po 2 tjedna. Nakon svakog obroka osjećala sam težinu i mučninu. Jedino što bi mi odgovaralo bile su jabuke nakon svakog obroka. Bila sam na hitnoj i kod doktorice gdje je rečeno da je sve u redu ( krv,urin,rendgen).
Dobila sam samo controloc. Neko vrijeme sam ga pila i ta mučnina je prestala i sve je bilo u redu nekih 4 mjeseci do sada. Ponovno mi se javlja ta mučnina i težina nakon svakog jela kao i osjećaj knedle u grlu. Uz to ću spomenuti i vrlo česte tupe bolove u donjem desnom abdomenu, isto gdje me bolilo i prilikom upale slijepog crijeva. Ne mogu točno opipati mjesto ali uglavnom taj dio. Pojavljuju se i grčevi i kao što sam već napisala nadutost. Stolica mi je poprilično mekana, dogodi se da u jednom danu imam poprilično tvrdu stolicu i zatim kasnije navečer “proljevastu” ili obrnuto. Naglasit ću da se ta bol u crijevima pojavljuje najčešće nakon obavljene stolice. Doktor mi je rekao da učinim mikrobiološku analizu stolice i ultrazvuk abdomena. Ljudi oko mene mi najčeśe govore da to vjerojatno nije ništa s obzirom da sam mlada i da nema razloga za brigu.

30.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Budući da su bolovi prisutni od operacije slijepog crijeva, bilo bi dobro obratiti se gastroenterologu i abdominalnom kirurgu. Razlog vaših tegoba mogu biti priraslice koje nekada nastaju kao posljedica operacije. Moguće je da se radi i o funkcionalnoj dispepsiji nevezano za operaciju. U oba slučaja, prilagodba prehrane može biti od koristi.

Poznato je nekoliko čimbenika rizika za pojavu dispepsije, a to su:

    • Pušenje
    • Pretjerana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića
    • Prekomjerna konzumacija kave (više od 6 šalica dnevno)
    • Neadekvatna prehrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovita    prehrana)
    • Prekomjerna tjelesna masa
    • Izloženost akutnom i kroničnom stresu
    • Anksioznost, depresija i psihološki problemi
    • Upotreba određenih lijekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni)
    • Prisutnost nekih drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitnjače i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti)
    • Infekcija s Helicobacter pylori

Prehrana za ublažavanje dispepsije

Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.

Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.

Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.

Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.

Znanstvenim studijama utvrđena je povezanost unosa linolne kiseline i sposobnost cijeljenja mukozne sluznice želuca i duodenuma te smanjene učestalosti pojave ulkusa. Linolna kiselina glavni je izvor arahidonske kiseline, prekursora prostaglandina koji imaju citoprotektivno djelovanje u duodenumu. Budući da su najbolji prehrambeni izvor linolne kiseline povrće, sjemenke i ulja od sjemenki, a posebice laneno sjeme, korisno je uvrstiti ove namirnice u prehranu.

Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, stoga u prehrani ovih bolesnika treba biti obilno zastupljena riba, posebice riba iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke.

Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu i štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama. Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) i druge vrste probiotika u in vitro studijama pokazale su baktericidno i bakteriostatsko djelovanje na Helicobacter pylori. Probiotički proizvodi korisni su i zbog toga što smanjuju štetne popratne pojave lijekova koji se koriste za eradikaciju H.pylori, primjerice proljeva izazvanih antibioticima.

U narodnoj medicini posebno mjesto zauzima primjena ljekovitog bilja u liječenju tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava.  Najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka. U situacijama teže eradikacije H pylori koriste se ljekovite biljke poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa, pelina jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno na H.pylori.

Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika