Celulit

Imam problema sa celulitom. Kako ga se mogu riješiti?

30.12.2019

Odgovara

prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Celulit je vrlo česta pojava na tijelu žene, a karakterizira ga izgled narančine kože na zahvaćenim mjestima, najčešće na trbuhu, stražnjici, bokovima, natkoljenicama i koljenima. Medicinska struka ovo stanje definira kao lokaliziran metabolički poremećaj potkožnog tkiva koji uzrokuje promjenu oblika tijela, pojavom nepravilnosti na koži poput udubljenja i izbočenja. Pobliže, celulit predstavlja nakupinu masnog tkiva koje je uslijed degenerativnih procesa izgubilo svoju funkciju pa u vezivnom tkivu koje ga okružuje dolazi do nakupljanja otpadnih tvari, stvrdnjavanja te stvaranja forme koja se vizualno manifestira kao narančina kora.

Važnost prehrane

Važnost prehrane u cilju postizanja bolje tjelesne figure, ne može se zanemariti, stoga isto vrijedi i za celulit. Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Pri tome se prvenstveno preporučuje obična voda i biljni čajevi, od kojih treba istaknuti one za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma, a to su čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice. Procesirane i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne prehrane. Kao glavni izvor proteina preporuča se konzumirati ribu i u nešto manjoj mjeri krto meso.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma. Jednostavnije, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu.

Nepoželjne namirnice su  prvenstveno junk food, bijelo brašno, slatkiši, životinjske masti, kava, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol poput primjerice soljene ribe ili slane vrste sira s visokim udjelom masti. Naime, sol ima sposobnost zadržavanja vode što je i jedan od razloga nastanka celulita, zbog čega je dosoljavanje jela poželjno ograničiti. Iz istog razloga, na popisu nepoželjnih su i rafinirane namirnice koje osim bogatstva solju i natrijem, nerijetko sadrže i prekomjerne količine različitih aditiva.

Čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita jest konstipacija. U cilju reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

 

Saveznici u borbi protiv celulita

Moglo bi se reći da je domaće tržište preplavljeno mnoštvom pripravaka koji se manje-više uspješno bore protiv celulita, a svakim danom, posebice kako se približavamo ljetu, ponuda sve više raste. Kada krenete u potragu za najboljim pripravkom, možete birati između dvije skupine preparata, a to su dodaci prehrani u obliku tableta ili kapsula, koji se uzimaju oralno i kozmetički preparati u obliku krema ili gelova koji se nanose izravno na kožu.

Aktivne tvari u anticelulitnim pripravcima najčešće čine mješavine biološki aktivnih tvari porijeklom iz ljekovitog bilja, a gotovo svaki proizvod sadrži i kofein zbog diuretičkog djelovanja te esencijalna ulja. Preparati su osmišljeni tako da djeluju na dva mehanizma, odstranjivanje suvišne vode i smanjivanje potkožnog masnog tkiva. U tu svrhu se u anticelulitnim preparatima koriste tvari sa diuretičkim djelovanjem ili pak one koje potiču mikrocirkulaciju i termogenezu.

Izbor pojedinog preparata zahtijeva individualan pristup, ali treba imati na umu da ćete, bez obzira koji proizvod odabrali, uz dovoljno tjelesne aktivnosti  i pravilnu prehranu, brže doći do cilja.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika