Celulit

Imam problema sa celulitom. Kako ga se mogu riješiti?

30.12.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Celulit je vrlo česta pojava na tijelu žene, a karakterizira ga izgled narančine kože na zahvaćenim mjestima, najčešće na trbuhu, stražnjici, bokovima, natkoljenicama i koljenima. Medicinska struka ovo stanje definira kao lokaliziran metabolički poremećaj potkožnog tkiva koji uzrokuje promjenu oblika tijela, pojavom nepravilnosti na koži poput udubljenja i izbočenja. Pobliže, celulit predstavlja nakupinu masnog tkiva koje je uslijed degenerativnih procesa izgubilo svoju funkciju pa u vezivnom tkivu koje ga okružuje dolazi do nakupljanja otpadnih tvari, stvrdnjavanja te stvaranja forme koja se vizualno manifestira kao narančina kora.

Važnost prehrane

Važnost prehrane u cilju postizanja bolje tjelesne figure, ne može se zanemariti, stoga isto vrijedi i za celulit. Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Pri tome se prvenstveno preporučuje obična voda i biljni čajevi, od kojih treba istaknuti one za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma, a to su čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice. Procesirane i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne prehrane. Kao glavni izvor proteina preporuča se konzumirati ribu i u nešto manjoj mjeri krto meso.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma. Jednostavnije, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu.

Nepoželjne namirnice su  prvenstveno junk food, bijelo brašno, slatkiši, životinjske masti, kava, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol poput primjerice soljene ribe ili slane vrste sira s visokim udjelom masti. Naime, sol ima sposobnost zadržavanja vode što je i jedan od razloga nastanka celulita, zbog čega je dosoljavanje jela poželjno ograničiti. Iz istog razloga, na popisu nepoželjnih su i rafinirane namirnice koje osim bogatstva solju i natrijem, nerijetko sadrže i prekomjerne količine različitih aditiva.

Čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita jest konstipacija. U cilju reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

 

Saveznici u borbi protiv celulita

Moglo bi se reći da je domaće tržište preplavljeno mnoštvom pripravaka koji se manje-više uspješno bore protiv celulita, a svakim danom, posebice kako se približavamo ljetu, ponuda sve više raste. Kada krenete u potragu za najboljim pripravkom, možete birati između dvije skupine preparata, a to su dodaci prehrani u obliku tableta ili kapsula, koji se uzimaju oralno i kozmetički preparati u obliku krema ili gelova koji se nanose izravno na kožu.

Aktivne tvari u anticelulitnim pripravcima najčešće čine mješavine biološki aktivnih tvari porijeklom iz ljekovitog bilja, a gotovo svaki proizvod sadrži i kofein zbog diuretičkog djelovanja te esencijalna ulja. Preparati su osmišljeni tako da djeluju na dva mehanizma, odstranjivanje suvišne vode i smanjivanje potkožnog masnog tkiva. U tu svrhu se u anticelulitnim preparatima koriste tvari sa diuretičkim djelovanjem ili pak one koje potiču mikrocirkulaciju i termogenezu.

Izbor pojedinog preparata zahtijeva individualan pristup, ali treba imati na umu da ćete, bez obzira koji proizvod odabrali, uz dovoljno tjelesne aktivnosti  i pravilnu prehranu, brže doći do cilja.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]